Как се отразяват санкциите на икономиката на Русия до момента?
Снимка: Nikolay Vorobyev on Unsplash

Санкциите, въведени от Западните страни спрямо Руската федерация заради нахлуването в Украйна и действащи вече месеци, се отразяват в една или друга степен на икономиката на страната като цяло, както и на отделните й сектори. Относно влиянието на санкциите на руската икономика като цяло, първият зам.-министър на промишлеността и търговията на страната Василий Осмаков коментира пред ТАСС, че износът на страната, който не е свързан с енергоносители и суровини, е „на дъното заради санкциите“.

„Това, което се случва е, че вече почти стигнахме дъното, и по принцип разбрахме ефекта от санкциите. Износът извън суровини и енергоресурси се срина с 16-18% на годишна база и едва ли ще падне още„, казва Осмаков. По думите му, това по всяка вероятност е долната граница, от която трябва да се тръгне нагоре.

Зам.-министърът уточнява още, че спадът на промишленото производство е достигнал 3-4%. Той добавя, че понастоящем се наблюдава недостиг на работна ръка. „Вместо криза с безработицата в Русия, има криза с недостиг на работна ръка, което като цяло показва, че икономиката се адаптира и руската индустрия търси нови направления за растеж в нови проекти“, смята Осмаков.

Влиянието на санкциите върху газовия сектор, който (засега) не е засегнат пряко

Добивът на природен газ в Русия за първите 10 месеца на годината (януари-октомври) е намалял с 13% спрямо същия период на миналата година – до 474 милиарда кубически метра. Само за октомври, спадът е още по-значителен – с 20,3% на годишна база до 45,7 милиарда кубически метра, но все пак спрямо предходния месец, има нарастване със 17%. Това показват официалните данни на статистическата служба на страната Росстат, съобщи Прайм.

Според окончателните данни на Росстат за 2021 г., Русия е увеличила добива на природен газ с 10,6% спрямо предходната 2020 г., до 662 милиарда кубически метра. Същевременно през миналата година е имало леко намаление на производството на втечнен природен газ (LNG) с 1,1%, до 30,1 милиона тона.

Обемът на производство на втечнен природен газ (LNG) в Русия за 10-те месеца на 2022 г. се е увеличил с 10,6% в сравнение със същия период на миналата година, до 26,9 милиона тона. Само за октомври, показателят е нараснал с 1,2% в сравнение с октомври миналата година, до 2,8 милиона тона, сочат данните на Росстат.

„Произведеният втечнен природен газ миналия месец е 2,8 млн. тона, което е с 1,2% повече от октомври 2021 г. и с 10,4% повече от септември 2022 година. Производството на LNG за десетте месеца на 2022 г. възлиза на 26,9 млн. тона, което е с 10,6% повече от същия период на 2021 г.“, се казва в съобщението.

Според окончателните статистически данни за миналата година, производството на втечнен газ в Русия през 2021 г. възлиза на 30,1 милиона тона, а през 2020 г. показателят е с 1,1% по-висок – 30,5 милиона тона.


loading...