Как ще пътуваме до Гърция през лятото
Снимка: Matt Artz on Unsplash

Повечето държави все още не са обявили какви точно ще са изискванията им за летни почивки на тяхната територия. Южните ни съседи обаче вече внесоха яснота и дадоха отговор на въпроса как ще пътуваме до Гърция през лятото.

Туристите ще трябва да представят сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен PCR тест. На границата избирателно част от преминаващите ще бъдат тествани и с бърз тест. Заради изискванията най-вероятно това лято няма да се предлагат еднодневни пътувания за плаж, които бяха предпочитани за голяма част от жителите на Благоевградско през последните години.

За момента Гърция планира да открие летния сезон на 14 май. До лятото повечето хора, работещи в туристическия сектро ще бъдат ваксинирани. Тези, които не се ваксинират ще бъдат подлагани на чести тестове, обяви министърът на туризма в страната Харис Теохарис.

От туристическия бранш у нас твърдят, че групови резервации за това лято масово ще се правят в последния момент. Ще има анулации, ще има нови записвания, но всичко е въпрос на изчакване, всичко е въпрос на време и аз съм убедена, че никой от колегите не поема някакъв ангажимент, включително и това да се иска депозит на хората, смята Здравка Чимева – туроператор.

Според нея, изискването за документ за имунизация от гръцките власти може да бъде причина за много хора да се ваксинират, а работещите в сферата на туризма задължително трябва да го направят.

Все още не е ясно какви ще са изискванията на Турция, но се предполага, че ще остане задължителният отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди заминаването. За влизане в Хърватия към момента изискването е за отрицателен тест направен до 48 часа преди заминаването.


loading...