камион англия 39 трупа българия камиона-убиец

Тридесет и девет тела са открити през изминалата нощ в индустриален парк в Грейс, в югоизточното английско графство Есекс, на около 30 км от центъра на Лондон, а 25-годишният шофьор от Северна Ирландия е арестуван за убийство, съобщи британската полиция, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

По първоначални данни от разследването камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания на 19 октомври през източното английско пристанище Холихед, допълва БТА.

Жертвите са 38 възрастни и един тийнейджър. Започнал е процесът по идентифицирането им.

Главният началник на местната полиция Ендрю Маринър заяви, че служителите се опитват да идентифицират жертвите, но предполагат, че процесът ще е продължителен.

„Арестувахме шофьора на камиона във връзка с инцидента и той остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават“, каза той.
Въведен е кордон и Индустриалният парк Waterglade е затворен.

„Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая. Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно публикации в британски медии за намерени мъртви 39 души в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания. Според британските медии камионът е открит в графство Есекс. Посолството ни Лондон е в контакт с местните власти и проверява случая“, обяви на страницата си във Фейсбук Иван Димов, съветник на министър Екатерина Захариева.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от новината за 39 тела, намерени в камион източно от Лондон, предаде Ройтерс и БТА.

„Потресен съм от трагичния инцидент в Есекс. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички, които са загубили живота си и с техните близки“, заяви Джонсън.

Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че е шокирана и покрусена.

„Полицията на Есекс е арестувала едно лице и трябва да й дадем възможността да проведе разследването си“, написа тя в Туитър.

Депутатът и бивш зам.-министър на здравепозването Джаки Дойл-Прайс определи новината като „болезнена“.

Трафикът на хора е отвратителен и опасен бизнес“, туитна Дойл-Прайс и добави, че се надява полицията на Есекс да „изправи тези убийци пред съда“. Сиймъс Леени, мениджър в северноирландската Асоциация за товарен транспорт, заяви, че камионът е идвал от България, като влизането във Великобритания през Холихед е „необичаен маршрут“.

„Хората казват, че сигурността и проверките са увеличени на места като Дувър и Кале, така че може да се разглежда като по-лесен начин да влезете, като отидете от Шербур или Роскоф (б.р. – градове във Франция), до Росларе, а след това нагоре по пътя за Дъблин“, обясни експертът и отбеляза, че „… дълъг път е и това ще добави допълнителен ден към пътуването.“

През юни 2000 г. 58 китайски имигранти бяха открити задушени до смърт в камион в Дувър. Имаше двама оцелели. През следващата година холандският шофьор на камиона влезе в затвора по обвинение в убийство.

loading...