Канада 5G

В четвъртък Канада заяви, че планира да забрани използването на 5G оборудване на китайските компании Huawei Technologies Co Ltd и ZTE Corp. Така Отава се присъедини към останалите страни от т.нар. мрежа за обмен на разузнавателни данни „Пет очи“.

„Възнамеряваме да изключим Huawei и ZTE от нашите 5G мрежи“, заяви министърът на промишлеността Франсоа-Филип Шампан пред репортери в Отава. „Доставчиците, които вече имат инсталирано това оборудване, ще бъдат задължени да прекратят използването му и да го премахнат съгласно плановете, които обявяваме днес.“

Шампан допълни, че компаниите ще бъдат задължени да премахнат своето 5G оборудване до юни 2024 г., като няма да получат възстановяване на разходите. Компаниите, които използват своето 4G оборудване, трябва да го премахнат до края на 2027 г.

Решението – широко очаквано – беше отложено на фона на дипломатическото напрежение с Китай. Останалата част от мрежата „Пет очи“, която се състои от Канада, САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, вече забрани оборудването.

През септември 2018 г. Канада за първи път обяви, че ще преразгледа възможните заплахи за националната сигурност, породени от използването на оборудване от Huawei.

След това, през декември същата година, главният финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу беше арестувана в Канада по американска заповед, което създаде дългогодишен спор с Китай, който най-накрая приключи през септември миналата година с освобождаването на Мън.

След ареста на Мън Пекин арестува двама канадци и ги обвини в шпионаж. Двамата мъже бяха освободени в същия ден като Мън.

Вижте още:
Китайски хакери пробили телеком с оборудване на HuaweiОт години американското правителство предупреждава, че продуктите на китайската Huawei Technologies …Dec 18 2021skafeto.com

Германия със стратегическа визия за 5G и новите технологииПравителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да подкрепи развитието на ме…Feb 4 2021skafeto.com

10 прогнози за най-важните технологични тенденции до 2025Китайската компания Huawei разкри своя обобщителен анализ „Global Industry Vision“ (Глобалена визия …Nov 12 2020skafeto.com


loading...