Канада Google Facebook да плащат за новини без фейсбук и инстаграм
Снимка: Timothy Hales Bennett on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сенатът на Канада прие в четвъртък законопроект, който ще изисква Google и Meta да плащат на медиите за новинарско съдържание, което те споделят или пренасочват по друг начин в своите платформи, съобщава АП. Законопроектът беше приет на фона на противопоставяне между правителството на премиера Джъстин Трюдо и технологичните гиганти от Силициевата долина.

Отава заяви, че законът създава равни условия между онлайн рекламните гиганти и свиващата се новинарска индустрия. Канадският министър на наследството Пабло Родригес обеща да отблъсне заплахите от Facebook и Google за премахване на журналистиката от техните платформи.

Meta потвърди в четвъртък, че планира да се съобрази със законопроекта, като прекрати достъпа до новини във Facebook и Instagram за своите канадски потребители, както беше предложено по-рано. Meta не предложи подробности за графика за този ход, но каза, че ще изтегли местните новини от сайта си, преди Законът за онлайн новините да влезе в сила. Законопроектът ще влезе в сила шест месеца след като получи кралското одобрение.

Припомняме, че през 2022 година правителството на Нова Зеландия заяви, че ще въведе закон, който ще изисква големи онлайн дигитални компании като Alphabet Inc, Google и Meta Platforms Inc да плащат на новозеландските медийни компании за местното новинарско съдържание, което се появява на техните емисии.

Австралия въведе закон през 2021 г., който даде на правителството власт да накара интернет компаниите да договарят сделки за доставка на съдържание с медиите. Преглед, публикуван от австралийското правителство миналата седмица, установи, че до голяма степен мярката работи.

„Гугъл“ първо заплаши да спре търсачката си в Австралия и „Фейсбук“ предупреди, че ще премахне новините от платформата за всички австралийски потребители, ако нов дигитален кодекс принуди технологичните компании да плащат на новинарските медии.

Това можеше да лиши 19 милиона австралийци, които използват „Гугъл“ всеки месец, от достъп до търсачката, а 17 млн. австралийци нямаше да могат да четат новинарски статии във „Фейсбук“.


loading...