Какво се случва с цената на природния газ Турция България газ катар германия газ Европа енергийна катастрофа

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Енергийният гигант Qatar Energy е сключил договор с Германия за доставки на втечнен природен газ, съобщи правителството на Катар. Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в Брунсбютел, заяви катарският министър на енергетиката Саад Шерида ал Кааби.

Доставките трябва да започнат през 2026 г. и могат да продължат 15 години. Годишно ще се доставят до два милиона тона. Qatar Energy води разговори с германски компании за допълнителни доставки на газ, уточни Ал Кааби. „Имаме добри отношения с германските компании и германското правителство“, подчерта той. Германия се опитва да замести доставяния от Русия газ с втечнен природен газ. За целта се изграждат няколко терминала в Северно и Балтийско море. Очаква се първите терминали скоро да започнат работа.

Катар е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по запаси на газ в света след Русия и Иран.

Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край бреговете на страната. По-голямата част от износа на емирството е насочена към Азия, основно към Япония, Южна Корея и Индия.

Германските газохранилища са пълни, но федералният министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че втечненият газ е „централен елемент за осигуряване на енергийните ни нужди през предстоящата зима“. Досега Германия и други европейски страни получават втечнения природен газ, доставян през Холандия, Белгия или Франция, предимно от САЩ.


loading...