кафе от слънчогледови люспи
Снимка: Igor Haritanovich from Pexels

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Задава се революция в индустрия за $100 милиарда. Стартираща компания работи по създаването на кафе, което няма да се приготвя от кафени зърна, а от отпадъци.

Кафената индустрия на стойност 100 милиарда долара е една от най-уязвимите в света на климатичните промени. Сортът арабика – един от най-разпространените в световен мащаб, предпочитан от вериги като Starbucks, вирее в прохладни региони. Но глобалното затопляне променя климата и тези региони стават все по-малко. В рамките на следващите седемдесет години арабиката вероятно ще загуби поне 50% от местообитанията си, според доклад от 2019 г. на британската Royal Botanic.

Ето защо стартъпът Atomo Coffee работи върху създаване на продукт, който ще бъде еквивалент на веган „месото“. Компанията създава кафе, което няма да се приготвя от кафени зърна, а от рециклирани продукти, напримар люспи от слънчогледово семе и диня. Тези отпадъци преминават през патентован химичен процес, за да се получат молекули, имитиращи вкуса на истинското кафе.

Получените утайки се приготвят точно като обикновена чаша кафе, в което също ще се съдържа кофеин.

След повече от две години работа по проекта, кафето ще излезе на пазара тази година. То ще се продава консервирано.

Компанията е събрала около 11,5 милиона долара в два кръга на финансиране от 2019 г. насам.

Храните на растителна основа са категория, която все повече се налага на пазара. Най-голямата верига за хранителни продукти Nestle например предлага веган шоколади и заместители на колбаса. Гигантът McDonald“s обяви, че ще пусне първия си безмесен бургер McPlant в Европа, разработен с Beyond Meat.

Дори най-голямата компания за месо в Америка Tyson Foods представи линия от 100% вегански месни продукти през май, включително смляно говеждо месо и множество заместители на колбаси.


loading...