Кисинджър край на войната Германия

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че инициативата на Китай за мирно разрешаване на руско-украинския конфликт ще доведе до започване на преговорния процес до края на 2023 г. Той изказа това предположение в интервю за CBS в навечерието на 100-тния си рожден ден.

„Сега, след като Китай започна преговорите, всичко ще си дойде на мястото. Мисля, че до края на годината ще говорим за преговорни процеси и дори за истински преговори“, каза Кисинджър.

Политикът отговори и на въпроса дали би летял до Москва, за да преговаря с Владимир Путин, ако президентът на САЩ го беше помолил за това. Кисинджър заяви, че „би бил склонен“ да го направи в качеството си на съветник на президента.

Кисинджър каза кога ще свърши войната в Украйна
Ветеранът на американската дипломация заедно с китайския президент Си Дзинпин

Китай предложи мирния план на 24 февруари 2023 г. – годишнината от влизането на руските войски в Украйна. Планът не включва изтегляне на руските войски и не разглежда въпроса за собствеността на териториите. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че планът на Китай е изгоден единствено за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че предложенията на Пекин не са конкретен план за действие, а размисъл по въпроса. Руският президент Владимир Путин, по време на посещението на китайския президент в Москва, предложи да се вземе за основа китайският план.


loading...