Кисинджър Украйна
Снимка: World Economic Forum at Flickr.com

Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по време на ерата на президента Ричард Никсън, предупреди, че към заплахата от ядрено оръжие се добавя заплахата от изкуствения интелект. Според него това може да доведе до „Нов Страшен съд”.

В началото на 70-те години, когато Съветският съюз беше главният враг на Америка, Кисинджър разработи програма за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Целта му бе да принуди Кремъл да похарчи повече ресурси за осигуряване на източните си граници.

Курсът на бившия президент Доналд Тръмп, потвърден в почти всички аспекти от Джо Байдън, неутрализира резултатите от политиката на сътрудничество с Китай.

97-годишният Кисинджър смята, че съперничеството между двете суперсили крие повече рискове от Студената война със СССР, пише вестник “Независимая газета“.

Говорейки на форума по международни отношения в Седона, Кисинджър нарече кризата в отношенията с Китай „най-големия проблем за Америка и света“.

„За първи път в историята има шанс човечеството да престане да съществува. Създадохме технология, която надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години“, казва бившият шеф на американската дипломация, бивш помощник на президента на САЩ по националната сигурност.

Кисинджър направи този коментар, след като ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че следващата голяма война „ще бъде много по-различна“ от тази, която американците са водили преди.

Бившият държавен секретар е съгласен с това твърдение. Той припомни, че по време на съветско-американската конфронтация ядрените оръжия служат като сериозна заплаха.

Сега изкуственият интелект е добавен към ядрените технологии. Китай и САЩ са лидери в тази област. Това още повече приближава заплахата от „Страшния съд“.

Използването на високи технологии в областта на изкуствения интелект означава, че човекът и машината стават партньори и машините могат да придобият способността да вземат собствени решения. „В хода на военен конфликт между високотехнологичните сили това ще има колосални последици“, убеден е Кисинджър.

Той разви своите възгледи за настоящите отношения между САЩ и Китай в интервю за германския вестник Welt.

Кисинджър призова западните правителства да блокират възхода на Китай, като същевременно поддържат мира между Пекин и Вашингтон.

Според него Америка трябва да постигне голям напредък в изкуствения интелект и да попречи на Китай да доминира в сектора. На теория и двете страни имат възможности да спечелят състезанието. Но те трябва да ограничат апетита си по някакъв начин.

САЩ трябва да разполагат с надеждни средства за отбрана. „Но в света на високите технологии САЩ трябва да се стремят към съвместно съществуване“, каза бившият държавен секретар.

Кисинджър критикува и Европейския съюз. Ако Европа се възползва от американско-китайското разделение, това ще изостри конфронтацията и ще задълбочи кризата.

„Не съм привърженик на кръстоносен поход срещу Китай, трябва да постигнем взаимно разбирателство с тази страна“, каза авторът на една от най-големите политически сензации през 70-те години – неочакваното посещение на Никсън в Пекин и срещата му с Мао Дзедун.

Естествено възниква въпросът дали хазяинът на Белия дом е готов да следва препоръките на известния анализатор. Прокитайските медии на Запад напомнят, че конфронтацията между САЩ и Китай е достигнала кризисни мащаби при бившия президент Доналд Тръмп. Джо Байдън би могъл да стабилизира ситуацията. Но той, пренебрегвайки най-опасните аспекти от нея, продължи политиката на своя предшественик.

Хонконгският вестник South China Morning Post пише за речта на Байдън от миналата седмица, в която определя режима в Китай като авторитарен. Президентът призова депутатите да одобрят трилиони долари, необходими, за да поддържат САЩ наравно с Китай. В същото време в Пекин, китайското правителство вече е одобрило отпускането на 1,4 трилиона долара за прекратяване на зависимостта на Китай от западните високи технологии.

Вижте още:
На фона на търговската война за полупроводници ЕС търси „стратегическа автономия“В момента Европа представлява едва десет процента от световната полупроводникова индустрия, но Европ…Feb 23 2021skafeto.com

300 млрд. евро са нужни на ЕС до 2025 г. за цялостно внедряване на 5G мрежаЕС трябва да инвестира 300 милиарда евро (около 355 милиарда долара) в своята телекомуникационна инф…Mar 25 2021skafeto.com

Германия със стратегическа визия за 5G и новите технологииПравителството на Германия подготвя огромен инвестиционен план, с който да подкрепи развитието на ме…Feb 4 2021skafeto.com


loading...