Кисинджър Германия

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията, което предполага позиция, срещу която огромното мнозинство украинци са против, съобщава Дир.бг, цитирайки The Washington Post и The Daily Telegraph.

Кисинджър също така е призовал Съединените щати и Запада да не търсят срамно поражение за Русия в Украйна, предупреждавайки, че това може да влоши дългосрочната стабилност на Европа.

След като е посочил, че западните страни трябва да не забравят значението на Русия за Европа и да не бъдат „пометени“ от моментните настроения, Кисинджър също е настоял Западът да принуди Украйна да приеме преговори със „status quo ante“ или предишното състояние на отношенията.

„Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво“, е заявил бившият американски държавен секретар.

По думите му продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че част от условията му за влизане в мирни преговори с Русия ще включват възстановяване на границите преди нахлуването.

Коментарите на Кисинджър идват, когато световните лидери казват, че руската война в Украйна е поставила под въпрос „целия международен ред“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на световните лидери в Давос, че войната е не само „въпрос на оцеляването на Украйна“ или „въпрос на европейската сигурност“, но и „задача за цялата глобална общност“.

Тя осъди „разрушителната ярост“ на руския президент Владимир Путин, но каза, че Русия може един ден да си върне мястото в Европа, ако „намери пътя си обратно към демокрацията, върховенството на закона и зачитането на международния ред, основан на правила… Защото Русия е наш съсед“.

Още за кризата


loading...