https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Китайският външен министър Цин Ган заяви в петък, че и двете страни на Тайванския проток принадлежат на Китай и че е правилно и уместно Китай да отстоява своя суверенитет, предаде „Ройтерс“. Цин направи забележките си на форума „Лантинг“ в Шанхай, където обсъди широк кръг от теми – от дълга, световната икономика и Тайван.

„Напоследък се появи абсурдна реторика, обвиняваща Китай в нарушаване на статуквото, нарушаване на мира и стабилността в Тайванския проток“, каза Цин. „Логиката е абсурдна, а заключението – опасно.“

Той добави, че „справедливо мислещите хора могат да видят кой се занимава с хегемонистичен тормоз и високопарни практики“.

„Това не е китайският континент, а сепаратистките сили за независимост на Тайван и шепа държави, които се опитват да нарушат статуквото“, каза Цин. „Тези, които си играят с огъня в Тайван, в крайна сметка ще се опарят.“

Наскоро Китай проведе военни учения около самоуправляващия се остров, след като президентът на Тайван Цай Инг-уен се завърна в Тайпе след среща в Лос Анджелис с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Пекин разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия и редовно осъжда срещите на високо равнище между тайвански и чуждестранни лидери.

На тази политика на Пекин се противопоставя Тайпе.