Китайският износ

Китайският износ се е увеличил повече от очакваното миналия месец, тъй като ключовите пазари облекчиха мерките за ограничаване поради коронавируса, показват официалните данни в понеделник. В същото време вносът неочаквано се е свил въпреки натиска за увеличаване на вътрешното търсене.

Износът е пострадал по-малко, отколкото бяха опасенията, благодарение на глобалното търсене на медицински консумативи, но икономистите предупредиха, че възраждането на новите инфекции в някои региони означава, че перспективите остават несигурни.

Износът се е увеличил с 9,5% на годишна база през август, съобщиха от митническата администрация, което надмина прогнозата от 7,5% от анкета сред анализатори на агенция „Блумбърг“.

Вносът, който се срина през май, но оттогава се подобри, се сви с 2,1 процента – много по-лошо от 0,5-процентния растеж, отчетен от анализаторите.

Икономистите обаче заявиха, че перспективите са по-малко мрачни, след като ценовите ефекти бъдат коригирани, а Джулиан Еванс-Причард, старши икономист по Китай в Capital Economics, изчислява, че обемите на вноса са нараснали с 9,5% в сравнение с миналата година.

Митническите данни показват, че вносът на месо е отбелязал най-голям скок, нараствайки със 73,4% на годишна база от януари до август.

Данните от понеделник също показват, че излишъкът от търговията на Китай със САЩ се е увеличил с повече от четвърт миналия месец.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира на различни фронтове, включително справяне с пандемията от страна на Пекин, политиките му в Синцзян и Хонконг и технологиите, посочва АФП.

Вижте още:
Как Китай вижда светаТекстът е от новата книга на Х. Р. Макмастър „Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World“.  О…Aug 29 2020skafeto.com

Майк Помпео критикува Китай заради стотици кораби край ГалапагосДържавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в четвъртък, че разполага с данни за стотици китайски к…Aug 27 2020skafeto.com

Русия и Китай внедряват заедно 5G?Русия е заинтересована от сътрудничество с Китай за внедряване на стандарта 5G, заяви днес на младеж…Aug 23 2020skafeto.com


loading...