Китайският посланик в Израел
Посланик Ду Вей

Китайският посланик в Израел е намерен мъртъв в дома си в неделя, заяви говорител на израелската полиция, цитиран от Haaretz. Той не коментира причината за смъртта.

Съобщава се, че полицията разследва обстоятелствата на смъртта на 58-годишния Ду Вей. Той е намерен в дома си в Херцлия, близо до Тел Авив. Женен, със един син, китайският дипломат пристига в Израел в средата на февруари, за да заеме поста си.

Според местните медии, позоваващи се на неидентифицирани служители на спешната медицинска помощ, първоначалните индикации са, че той е починал в съня си от естествени причини.

Преди да заеме поста в Израел, Ду Вей беше посланик на Китай в Украйна.

Неясната му смърт дойде само няколко дни, след като той критикува коментарите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

От известно време администрацията на Тръмп показва недоволството си към увеличаването на китайските инвестиции в израелски комунални услуги и инфраструктура. Помпео избра да подчертае този момент в разговорите в сряда през седмицата.

В интервю за израелското национално радио преди да излети той заяви:
„Не искаме китайската комунистическа партия да има достъп до израелската инфраструктура и нейните комуникационни системи или до нещо, което поставя израелците в опасност и поради това застрашава и способността на САЩ да работят с Израел по важни съвместни проекти. Считаме опасностите за много реални и споделихме конкретна информация по темата, за да можете сами да вземате решения“.

В петък китайското посолство в Израел определи критиките, изразени от Помпео по време на посещението му в Израел миналата седмица, че Китай е скрил информацията за избухването на коронавируса от света като „абсурдни“.

В изявлението на посолството се отбелязва, че „учените все още не са установили произхода на COVID-19“ и твърдят, че Китай никога не е прикривал огнището на болестта в страната. Освен това тя добави, че в момента САЩ са епицентърът на пандемията.

Посолството се позова и на предупреждението на Помпео към Израел относно китайските инвестиции в страната. По време на посещението си в сряда Помпео заяви, че подобни инвестиции могат да представляват риск за сигурността, особено в областта на инфраструктурата.

loading...