Г-7 Япония Китай военни учения около Тайван нови ядрени оръжия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В събота Китай започна военни учения около Тайван, което нарече „строго предупреждение“ към правителството на самоуправляващия се остров след срещата между неговия президент и председателя на Камарата на представителите на САЩ. Военните маневри започнаха след 4-дневното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Китай, обобщи АФП.

Тридневната операция, наречена „Обединен остър меч“, ще продължи до понеделник, се казва в изявление на командването на Източния театър на Народноосвободителната армия (НОАК).

Тайванският президент Цай Инг-вен Цай незабавно осъди ученията, като обеща да работи със „САЩ и други съмишленици“ в лицето на „продължаващия авторитарен експанзионизъм“.

Военните от Китай ще изпратят самолети, кораби и личен състав в „морските зони и въздушното пространство на Тайванския проток, край северното и южното крайбрежие на острова и на изток от острова“, заяви говорителят на китайската армия Ши Ин.

Ученията в понеделник ще включват бойни стрелби край бреговете на китайската провинция Фудзиен, която е обърната към Тайван.

Маневрите идват след среща между президента на Пекин Цай и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Китай разглежда демократичния, самоуправляващ се Тайван като част от своята територия и се е зарекъл един ден да го завладее, ако е необходимо, със сила.

„Тези операции служат като строго предупреждение срещу сговора между сепаратистките сили, стремящи се към „независимост на Тайван“, и външните сили и срещу техните провокативни действия“, заяви Ши от НОАК.

„Операциите са необходими за гарантиране на националния суверенитет и териториалната цялост на Китай.“

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че в събота около острова са били засечени осем китайски военни кораба и 42 изтребителя.

Китай използва посещението на Цай в САЩ като „извинение за провеждане на военни учения, което сериозно подкопава мира, стабилността и сигурността в региона“, заяви министерството.

Ученията последваха и отпътуването от Пекин на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на ЕС Урсула фон дер Лайен, които бяха в Китай, за да призоват Си Дзинпин да помогне за прекратяване на войната в Украйна.