Китай заразени Нова вълна на коронавирус азия Коронавирус Китай Коронавирусна инфекция

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Националната здравна комисия на Китай спря да публикува ежедневни данни за Covid-19, поради опасения относно надеждността на цифрите, след като инфекциите избухнаха в резултат на рязкото облекчаване на строгите ограничения, пише вестник Гардиън. Съответната информация за COVID-19 ще бъде публикувана от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията за справка и изследване. Причината за промяната не се уточнява.

Внезапното спиране на отчитането на ежедневните общи случаи на заразяване и смърт идва с нарастване на опасенията относно липсата на достъпна жизненоважна информация, откакто Пекин направи радикални промени в политиката си за нулев Covid, което постави стотици милиони негови граждани под изолация и удари втората най-силна икономика в света.

Въпреки рекордния скок на инфекциите, здравната комисия не беше докладвала за смъртни случаи от COVID-19 в цялата страна в продължение на четири последователни дни, преди да спре оповестяването на данните.

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че Китай може да се затрудни да запази ниския брой на инфекциите. СЗО не е получила данни от Китай за нови хоспитализации на Covid, откакто Пекин смекчи ограниченията си. Липсата на прозрачност на данните затрудни наблюдението на мащаба на тази последна епидемия от Covid.

Здравната система на страната е подложена на огромно напрежение, като служителите са приканени да работят, докато са болни, а пенсионираните медицински работници в селските общности са наети отново, за да помогнат на местните усилия, според държавните медии.

Припомняме че в петък близо 37 милиона души са се заразили с COVID-19 в Китай за един ден, което е рекорд в света. Протокол от вътрешно заседание на Националната здравна комисия разкри в последния работен ден, че 248 милиона души, или близо 18% от населението на Китай, са се заразили с вируса през първите 20 дни на декември, като вълната, започнала в Пекин, се е разпространила в селските райони , съобщи Bloomberg News.Не е ясно как китайските здравни служители са стигнали до оценката, тъй като мрежата от кабини за PCR тестове в страната беше затворена по-рано този месец.

Ако са точни, новите данни далеч надхвърлят предишния дневен рекорд 4 милиона заразени от януари 2022 г.


loading...