Китай възрастта за пенсиониране
Снимка: Joey Huang on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Втората по големина икономика има проблем – застаряващото й население на пряко въздействие върху способността на Китай да се конкурира със САЩ и други големи икономики на световната сцена, се казва доклад на консултантската фирма Terry Group.

Според актуални прогнози на ООН Китай ще загуби около 50% от населението си до края на този век. Но има и други – не само свиването на населението представлява заплаха, но и нарастващият дял на възрастните, пише Business Insider, като цитира данни на доклада.

През 1990 г. само 5% от китайците са били на 65 или повече години. Днес делът е 14%, а Terry Group очаква те да се увеличат и да представляват до 30% от населението до 2050 г. „През 1975 г. в Китай е имало тринадесет пъти повече деца, отколкото възрастни хора. До 2050 г. ООН прогнозира, че ще има два пъти повече възрастни хора, отколкото деца.“

Всичко има своето обяснение: Няколко десетилетия Китай преминаваше от висока смъртност и висока плодовитост на към ниска смъртност и ниска плодовитост. Тази година населението на Китай се е свило за първи път от 1961 г., според данните на китайското правителство.

„Изглежда дните, когато дълбокият резервоар на работна ръка в Китай изглеждаше неизчерпаем, са отминали“, казват анализаторите от Terry Group.

Според консултантската компания до следващото десетилетие страната ще губи средно по 7 милиона възрастни в трудоспособна възраст всяка година. Числото ще е 12 милиона годишно до 2050 г.

Според ООН населението в трудоспособна възраст на Китай да намалее с три пети до 2100 г. За сравнение, между 1990 г. и 2010 г., когато демографското положение на Китай е завидно, населението в трудоспособна възраст нарастваше средно с 1,7% годишно. Тези цифри скоро ще се обърнат жители е трудоспособна възраст ще намаляват с годишен темп от 1%.

Междувременно Индия, по-рано тази година, вече изпревари Китай и взе титлата й за най-населена страна в света.