Путин Зеленски

Китай и Русия се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават алианса да се откаже от подходите на Студената война. Пекин „разбира и подкрепя“ руските предложения за формиране на дългосрочни гаранции за сигурност в Европа. Русия и Китай оценяват военно-биологичните дейности на САЩ като заплаха за себе си. Това стана ясно след срещата на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. Това е първото посещение на руския лидер в Китай от началото на пандемията от коронавирус и е в първия ден на Олимпийските игри в Пекин, предава Дир.бг.

Също така Руската федерация и Китай са сериозно загрижени за създаването на асоциацията AUKUS от САЩ, Великобритания и Австралия. По този повод Москва и Пекин призоваха за изоставяне на манталитета на Студената война и намаляване на ролята на ядрените оръжия в политиката, а не за политизиране на произхода на коронавируса.

Също така Руската федерация и Китай призовават Съединените щати да се откажат от плановете си за разполагане на наземни ракети със среден и по-малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и Европа.

Путин отбеляза, че отношенията между Китай и Русия са придобили безпрецедентен характер.

„Що се отнася до двустранните ни отношения, те се развиват прогресивно, по пътя на приятелството, стратегическото партньорство, те придобиха наистина безпрецедентен характер“, каза президентът.

Той добави, че Русия и Китай взаимно си помагат да се развиват и взаимно се подкрепят.

Отделно Путин засегна темата за търговията с петрол между Русия и Китай. „За днешната ни среща нашите петролни фирми са подготвили много добри нови решения за доставка на въглеводороди за Китайската народна република“, каза той.
Освен това е готов нов договор за доставка на газ за Китай от Далечния изток на Русия за 10 милиарда кубически метра годишно.

Виж още:Безпрецедентните санкции на Байдън се превръщат в заплаха и за САЩАдминистрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготви безпрецедентно строги санкции в случай, че …Feb 3 2022skafeto.com

Русия сменя американските компании с китайски при санкции от САЩКитайските компании ще заемат мястото на американските на руския пазар, в случай че Белият дом налож…Feb 2 2022skafeto.com


loading...