Китайският минен гигант China Molybdenum Company Group планира да инвестира повече от 1,8 милиарда долара в първата фаза на проекта за добив на мед и кобалт в мината „Кисанфу“ в Република Конго. Това съобщи шанхайската консултантска компания Itzai Global, цитирана от ТАСС.

През декември 2020 г. компанията придоби дял от 95% в минния проект „Кисанфу“ на стойност 550 милиона долара, а през април 2021 г. продаде 25-процентен дял от него за 137,5 милиона долара на китайския лидер на пазара на батерии CATL. Подготовката за разработване на богатото находище започна през март миналата година. Очаква се проектът да влезе в експлоатация през първата половина на следващата година.

След като мината достигане пълен капацитет, годишното производство ще възлиза на около 90 хиляди тона мед и 30 хиляди тона кобалт. Според разчетите, мината ще е една от най-големите в света за добив на подобни полезни изкопаеми.
Основно кобалтът се изразходва за получаване на сплави, тъй като повишава температурната устойчивост на стоманата. Той също така участва в някои твърдостопяеми сплави за изработването на режещи инструменти. Особено важни са магнитните сплави на основа на кобалта, от които се изработват ламели за трансформатори и електрически двигатели.

Основният проблем на добива на така наречения „кървав“ кобалт (подобно на „конфликтните“ диаманти) са убийствените условия на труд в мините, където има смъртни случаи, които се прикриват. Детската работна ръка също е често срещано явление.

Вижте още:
Учени в Китай успяха да имплантират чип в мозъка, без да дупчат черепаИзследователи от университета Нанкай в Тиендзин имплантираха сензор в мозъка на коза, без да пробива…Jun 30 2022skafeto.com

17 мъдри мисли от китайската историяЕдни от най-големите философи в историята са именно китайските мислители. Макар изречени преди много…Jun 19 2022skafeto.com


loading...