Китай криптовалути
Снимка: RABAUZ

Китай е забранил на банки и финансови институции да извършват каквито и да е финансови операции с криптовалути, предаде Ройтерс, позовавайки се на съвместно изявление на трите браншови асоциации в страната.

„Напоследък цените на криптовалутите не спират да се покачват рязко и след това да падат рязко. Те са сериозен проблем за финансовата стабилност и за собствеността на хората и нарушават нормалния икономически и финансов ред“, се казва в изявлението.

Пекин уточнява, че забраната се прилага за всякакви услуги, свързани с криптовалута, но все пак физическите лица могат да притежават виртуални пари ако желаят.

Още през 2017 г. Китай затвори всички местни борси за криптовалути, ликвидирайки спекулативния пазар, който тогава представляваше 90% от световната търговия с биткойни.

През април тази година Китай обяви, че официално приема определена криптовалута като официална китайска парична единица. Правителствототогава обяви, че е избрало предпочитана компания за закупуване и пускане на пазара на новата парична единица електронен юан. Продажбите на китайската е-валута стартираха официално на 13 април 2021 г. и в момента може да бъдат закупена само от YuanPay Group.

Вижте още:
Турция забранява криптовалутитеЦентралната банка на Турция забрани използването на криптовалути и други крипто активи за покупката …Apr 16 2021skafeto.com

Индия забранява криптовалутитеИндия ще пpeдлoжи зaĸoн, c ĸoйтo дa зaбpaни ĸpиптoвaлyтитe, а вceĸи, ĸoйтo тъpгyвa или пpитeжaвa так…Mar 16 2021skafeto.com


loading...