Китай надпревара на въоръжаването

Китай никога не е участвал и не планира да участва в надпревара във въоръжаването, заяви Дин Тонгбин, ръководител на отдела за контрол на въоръженията в китайското външно министерство.

„Никога не сме участвали и няма да участваме в надпревара във въоръжаването“, каза Тонгбин, цитиран от АП. Той заяви, че стратегията за ядрена самоотбрана на Китай, както и политиката му за национална сигурност, са по-стабилни и прогресивни от тези на всяка друга голяма сила.

„Китай е напълно ангажиран с политиката никога да не използва първи ядрени оръжия при никакви обстоятелства, при никакви обстоятелства. Китай ясно се е ангажирал да не използва ядрени оръжия срещу неядрена държава или срещу зона, свободна от ядрени оръжия“, каза дипломатът.

Той подчерта, че Китай притежава ядрени оръжия само „за да потисне ядрена заплаха от друга сила“.

„И затова всеки, който не използва ядрени оръжия, не ни заплашва, не трябва да възприема нашия ядрен потенциал като заплаха“, каза Тунбин.

Западните военни експерти все пак припомнят, че именно китайския стратег Сун Дзъ пише, че „всички военни действия се основават на измама. Следователно, когато можем да атакуваме, трябва да изглеждаме неспособни; когато използваме нашите сили, ние трябва да изглеждаме неактивни; когато сме близо, трябва да накараме врага да повярва, че сме далеч; когато сме далеч, трябва да го накараме да повярва, че сме близо.“

Поради това не бива да се подценява китайската военна заплаха в перспектива независимо от публичните изявления.


loading...