търговско споразумение между Китай и САЩ

В рамките на първото търговско споразумение между Китай и САЩ, Пекин обеща да закупи американски стоки на стойност 200 млн. долара за период от две години, съобщават „South China Morning Post“ и „Politico„. Медиите се позовават на източници, запознати със сделката.

Тези покупки се разпределят в четири групи продукти: промишлени стоки (75 милиарда долара), енергия (50 милиарда долара), селско стопанство (40 милиарда долара) и услуги (35-40 милиарда долара).

Периметри на очакваното търговско споразумение между Китай и САЩ

Дългоочакваната търговска сделка ще бъде подписана в сряда в Белия дом. Очаква се споразумението също да има разписани валутни правила. По тази причина Белият дом реши да не смята Китай за валутен манипулатор.

Междувременно в понеделник вечерта САЩ отстраниха Китай от списъка на валутните манипулатори, знак, че отношенията между двете най-големи икономики в света леко се размразяват в началото на подписването на сделката за първа фаза.

„В този контекст Министерството на финансите е определило, че в този момент Китай вече не трябва да бъде определян като валутен манипулатор“, казва Министерството на финансите.

След обявяването на първа фаза на сделката през декември, Китай също осигури някои облекчения, като Вашингтон отмени тарифите, които трябваше да влязат в сила на 15 декември, и намали наполовина тарифата от 15% за китайски стоки на стойност 120 милиарда долара, но тарифи от 25% за китайски стоки на стойност 250 милиарда долара останаха в сила.

Енергийният вектор

Анализаторите спекулират от седмици за покупките, които Китай може да направи в тези сектори.

„Енергийните продукти са конкретно споменати в раздела „Разширяване на търговията“ в информационния лист, изготвен от Службата на търговския представител на Съединените щати на 13 декември 2019 г.“, заяви главният азиатско-тихоокеански икономист на Moody’s Стив Кокрайн.

„Така че изглежда има добра възможност да бъдат включени в детайлите на първото споразумение, което ще бъде подписано в сряда.“, добавя той.

Американският износ на суров нефт и свързаните с него продукти значително намаля, след като започна търговската война, добави той. През четирите месеца юли-октомври 2019 г., по последните данни на американската Агенция за енергийна информация, износът е средно около 7,2 милиона барела на месец, или около половината от обема през същия период на 2017 г.

Церемонията

Разбира се, че на церемонията по подписването на споразумението в Източната зала на Белия дом се очакват 200 поканени гости, като американският президент Доналд Тръмп ще се присъедини към вицепремиера на Китай Лу Хъ – който ръководи преговорния екип на Китай по време на продължителните търговски преговори.

Вижте още:
Кристалина Георгиева отправи предупреждение заради търговската войнаНовият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова държавите по света да се …Oct 9 2019skafeto.com

Най-голямата икономика в ЕС губи €30 милиарда заради търговската войнаНай-голямата икономика в ЕС – немската щe претърпи загуби на €30 милиapдa oт pacтeжa cи пpeз 2019 гo…Oct 2 2019skafeto.com

Кризата се задълбочава: САЩ заплаши Китай ако няма сделкаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нова заплаха с въвеждането на още по-високи мита върху стоки…Nov 20 2019skafeto.com

Китай надмина САЩ по богатството и стандарта на животB cвeтa пpeз 2019 г. имa 47 милиoнa милиoнepи, пoĸaзвa дeceтият дoĸлaд нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе. Money.bg сп…Oct 21 2019skafeto.com

Новият инструмент на САЩ може да бъде античен дълг на КитайСледващият ход на президента на САЩ Доналд Тръмп в търговска война с Китай може да бъде античен дълг…Sep 4 2019skafeto.com

loading...