Китай Пелоси

Китай обяви, че налага санкции на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и на близките ѝ роднини заради посещението ѝ в Тайван, предаде Дир.бг, цитирайки Би Би Си.

Министърът на външните работи Ван И заяви, че 82-годишната Пелоси „сериозно се е намесила във вътрешните работи на Китай, сериозно е накърнила суверенитета и териториалната цялост на Китай, сериозно е потъпкала принципа за единен Китай и сериозно е застрашила мира и стабилността в Тайванския проток“.

Междувременно Белият дом привика китайския посланик, за да изрази несъгласие с действията край Тайван и да потвърди, че САЩ не желаят криза в региона, след посещението на Пелоси на острова, което предизвика рязка ескалация на напрежението в Тайванския проток тази седмица, пише в. „Вашингтон Пост“.

„След нощните действия на Китай извикахме посланика на Китайската народна република Цин Ган в Белия дом, за да протестираме срещу провокативните действия на КНР“, заяви говорителят на Белия дом Джон Кърби. „Осъдихме военните действия на КНР, които са безотговорни и противоречат на дългогодишната ни цел за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток“, каза той.

Китайски военни кораби и самолети проведоха военни учения във водите близо до Тайван в петък, съобщи Министерството на отбраната на острова, тъй като напрежението в региона ескалира след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова тази седмица, съобщи Си Ен Ен.
Министерството съобщи, че силите на Китайската народноосвободителна армия са пресекли средната линия – точката по средата на пътя между острова и континентален Китай – ход, който нарече „силно провокативен акт“.

Досега линията е била неофициална, но до голяма степен спазвана граница на контрол между Пекин и Тайпе.

Небето и водите около Тайван се превърнаха във фокусна точка, тъй като Пекин повишава напрежението не само с Тайван, но и със съседна Япония, която подаде официален протест пред Китай, след като пет снаряда се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония.

Ракетите бяха сред няколкото изстреляни от Пекин в четвъртък – някои от тях прелетяха над Тайван – докато Пелоси пътуваше към Токио, където се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида.

Виж още:Китайската армия стреля на шест места около и над ТайванВ отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван…Aug 4 2022skafeto.com

Китай: Няма да участваме в надпревара на въоръжаванетоКитай никога не е участвал и не планира да участва в надпревара във въоръжаването, заяви Дин Тонгбин…Aug 5 2022skafeto.com

Напрежението расте – китайски изтребители в небето над Тайван, САЩ пратиха самолетоносачиЧетири самолета на военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия навлязоха в иденти…Aug 1 2022skafeto.com


loading...