Си Дзинпин Тайван Китай световен мирротационното председателство СС ООН

Пандемията на коронавируса остави правителствата в безпорядък и затрудни планирането в краткосрочен план, включително за седмици напред. Миналата седмица в Пекин лидерите на Китай се срещнаха, за да определят конкретна линия на политика през по-голямата част от следващото десетилетие.

В поредица от срещи при затворени врати в столицата висши служители на Китайската комунистическа партия (ККП) очертаха следващия петгодишен план на страната – и дори изготвиха „визия“ за 2035 г., дългосрочно предложение за годината, която президентът Си Дзинпин определи като краен срок за Китай да постигне „основна социалистическа модернизация“.

Каквото и да бъде договорено на пленума, от „малка“ кохорта лидери, ще се формира политика за страна с 1,3 милиарда души, прилагана на всички нива от бюрократите на комунистическата партия, контролираните от държавата предприятия и мощните китайски служби за сигурност.

Китай и планираната политика през следващото десетилетие

Въпреки че пълните подробности за свежия петгодишен план (или както ние казвахме „петилетка“) може да не бъдат разкрити, докато формално парламентът не се срещне догодина, ключовите цели, които бяха представени в държавните медии, включват отклонение от целите за растежа на БВП, намаляване на въглеродните емисии и постигане на самодостатъчност в технологиите и науката, на фона на нарастващия натиск от Съединените щати на този фронт.

Този вид дългосрочно планиране е в контраст с често преобръщащия се характер на демокрациите, където обещанията и плановете, поставени от едно правителство, са често отказвани от следващото такова – точка, често подчертавана в китайските държавни медии за защита на легитимността на авторитарната система в Пекин.

Малко американски президенти са представяли този контраст така добре както Доналд Тръмп, който при встъпването си в длъжност отмени голяма търговска сделка, оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и се зае да демонтира ядреното споразумение с Иран, като по същество преобърна цялата дългосрочна политика, установена от администрацията на Обама.

„Китай е държава, която държи на думите си“, заяви държавната информационна агенция Синхуа в коментар в четвъртък. „След като петгодишният план бъде финализиран, страната – от централното правителство до местното самоуправление – ще осигури изпълнението му.“

Разбира се, причината Китай да може да прави такива големи планове и да ги изпълнява е, че той се управлява от авторитарна система, която не търпи противопоставяне, като гарантира на лидерите да са уверени в политическата стабилност през следващите пет, ако не и 15 години.

Откакто стана президент през 2012 г., Си непрекъснато укрепва абсолютната си власт над Китай, като събира множество официални титли и разчиства пътя си за управление за цял живот. Той също така безмилостно отсече всякакви потенциални предизвикателства в рамките на комунистическата партия, като стартира нов етап от антикорупционната си кампания по-рано тази година, която трябва да продължи до 2022 г., когато вторият му мандат като генерален секретар и върховен главнокомандващ на въоръжените сили трябва да изтече.

По стъпките на Мао

Докато много страни се борят ден за ден, Китай с план за следващите 15 години
Мао Дзъдун, лидер на Китайската комунистическа партия и неин първи председател

Говорейки по-рано тази година, висш служител заяви, че кампанията за борба с корупцията трябва да бъде под формата на „коригирането на Янан“, ключова кампания на Мао Дзедун за прочистване на съперници и завземане на абсолютен контрол над комунистическата партия през 1941 г.

Някои наблюдатели все по-често очакват Си да последва Мао и по друг начин, потенциално поемайки титлата на председател, когато изтичат настоящите му мандати, като по същество му позволява да запази властта, като същевременно избягва неловкостта да нарушава традицията на двугодишен президентски мандат (въпреки че пречките за това бяха премахнати от Си през 2018 г.).

Тази абсолютна власт осигурява увереността, необходима за поставяне на амбициозни цели за 14-ия петгодишен план на страната и дори за визията за 2035 г., изложена този месец, с поглед напред към година, когато Си ще отпразнува своя 82-и рожден ден.

Писайки миналата седмица, Дейвид Бандурски, експерт по китайска политика в университета в Хонг Конг, заяви, че подобни усилия не са по-скоро „постигнати цели и поставени цели, а по-съществено подновяване на претенциите на ККП за легитимността на нейната власт, нейната система и нейните методи. “

Докато много страни се борят ден за ден, Китай с план за следващите 15 години

Аргументите за легитимност вероятно ще бъдат подсилени в държавните медии и официалните съобщения от хаоса, който се очаква да бъде разгърнат следващата седмица по време на изборите в САЩ – който след невероятно грозната кампания между Тръмп и съперника от Демократическата партия Джо Байдън може да се проточи дълго след затварянето на сондажите тъй като гласовете се преброяват и оспорват пред Върховния съд.

Демокрацията е разхвърляна. И все пак за китайските лидери и пропагандисти всякакви недостатъци на конкурираща се система са възможност да подсилят своята собствена, тази, която показа проява на абсолютна увереност и стабилност тази седмица.


loading...