https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Големите магазини за приложения в Китай вече не позволяват качването на нови програми и игри, ако те не са придружени с исканата от властите информация за авторите им, съобщава „Ройтерс“, като цитира официални документи.

През миналия месец Пекин затегна режима за създателите на приложения, като опасенията са, че този бизнес ще стане много по-сложен и голяма част от популярните приложения във втората по големина икономика в света ще се наложи да бъдат премахнати.

Контекст: Китай е държавата, в която се генерират най-големи приходи от мобилни приложения – 166,6 млрд. долара по данни на Statista. Очакването е през 2023 г. в рамките на комунистическата страна това да е индустрия за 193 млрд. долара с перспектива за растеж от 8,7% в периода до 2027 г.

Най-голям дял от приходите идва от рекламите в приложенията ($102,7 млрд.), следвани от допълнителните покупки вътре в тях ($61,32 млрд.), а на трето място са изцяло платените премиум програми и игри ($2,66 млрд.).

Голяма част от тези пари отиват в местни играчи (производители на смартфони и онлайн гиганти като Tencent и Alibaba) – Google не предоставя услуги в Китай.

Новите правила изискват разработчиците да предоставят на властите фирмена информация, като това означава, че зад всяко приложение трябва да стои конкретно китайско юридическо лице. Това ще доведе до премахването на приложения като Facebook или X/Twitter, които не работят на територията на страната, но са налични за пътуващите в чужбина. Освен това може да даде допълнителен повод за премахване на местно съдържание.

Мерките са продължение на лицензионния режим за мобилните игри, въведен през 2020 г. и аналогичния процес, въведен за платформите с генеративен изкуствен интелект от преди няколко месеца. Всяко от тези действия на властите доведе до премахването на хиляди приложения.

Детайли: Магазините на Tencent, Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo още от миналата седмица са предупредили регистрираните в тях разработчици, че без предоставяне на исканите от правителството данни, няма да допуснат качване на ново съдържание.

От блог постове на компаниите става ясно, че Министерството на индустрията и информационните технологии вече е сформирало екип, който да следи за прилагането на мярката и освен това ведомството изисква за всяко приложение в магазините да е ясно посочено какъв е статутът му – с верифициран автор или не.

Към момента новата политика все още не се прилага от Apple. За американската компания Китай обаче е ключов пазар, така че не изглежда вероятно това да продължи дълго.

Какво предстои: Мнозина си отдъхнаха, след като през последните месеци Пекин намали оборотите на своята регулаторна кампания срещу технологичните компании. Видимо от удара по разработчиците на приложения, все още китайските власти нямат вяра на tech компаниите и тяхната принадлежност към социалистическите идеали. Следващите месеци ще покажат в каква посока ще се променят отношенията помежду им.