Си Дзинпин Тайван Китай световен мирротационното председателство СС ООН

След масирания ракетен удар на Русия по територията на Украйна Китай отново призова страните да започнат мирни преговори възможно най-скоро, съобщи УНИАН. Гън Шуан, заместник-постоянен представител на Китай в ООН, заяви по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че това е единственият начин да се „предотврати ескалация“ на войната и да се предотврати ядрена криза.

„Диалогът и разговорите са единственият път напред. Страните трябва да започнат пряк ангажимент и да се върнат към дипломатическите преговори възможно най-скоро“, заяви Гън Шуан.

Той заяви, че този процес трябва да бъде подпомогнат и от международната общност.

„Още веднъж призоваваме страните да проявят сдържаност, така че действията им да не изострят конфронтацията и тя да не излезе извън контрол“, подчерта представителят на КНР.

Украинският президент Володимир Зеленски призова вчера Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските въздушни удари срещу жизненоважна инфраструктура в страната му, оставили за пореден ден украинските градове без електричество и отопление пред настъпващата зима, предаде „Ройтерс“.

Зеленски призова на Русия да бъде отказано право на глас при гласуването на всяко решение, свързано с нейните действия.

Посланикътн в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руският президент Владимир Путин очевидно използва зимата като оръжие, за да причини огромно страдание на украинския народ.

Посланикът на Русия в Василий Небензя отхвърли безразсъдните заплахи и ултиматуми от страна на Украйна и нейните западни поддръжници.


loading...