Американските власти трябва дълбоко да се замислят върху думите на руския президент Владимир Путин относно трагичните последици от военната мисия на САЩ в Афганистан. Това заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Уанг Уенбин, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Според него мнението на Путин трябва да „наведе Съединените щати на някои мисли“.

Припомняме, преди дни руският президент заяви, че в продължение на 20 години Вашингтон се е опитвал да наложи своите стандарти в Афганистан, но усилията са завършили трагично. Резултатът е нулев, да не кажа отрицателен, изрази съжаление Путин.

Уанг подчерта, че няма установена форма на демокрация в света и всички страни трябва да имат право да търсят път за развитие, „който да съответства на техните условия и национална действителност“.

Ситуацията в Афганистан доказа, че прехвърлянето и налагането на чужд модел на демокрация ще причини единствено хаос и нестабилност, което в крайна сметка ще се превърне в провал, изтъкна китайският дипломат.

Той посочи, че демокрацията е „споделена ценност на цялото чоевечество, а не привилегия на определени държави“. Следователно поддържането на опозицията „демокрация vs авторитаризъм“ по същество е „атака към различните под знамето на демокрацията“.

Това е хегемония, замаскирана като демокрация, категоричен бе Уанг.

По отношение на настоящата ситуация в Афганистан той изрази надежда, че САЩ сериозно ще се замислят върху себе си и ще извлекат поуки от миналото.

Трябва да спрат да налагат собствената си идеология и ценности на другите, да преустановят военната намеса в други страни, да не предизвикват разделения и конфликти в света под знамето на човешките права и да не повтарят грешките в Афганистан, обобщи китайският дипломат.

Вижте още:
Кисинджър: САЩ се провалиха в Афганистан, нямаха стратегияБившият държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност Хенри Кисинджър обяснява прова…Aug 27 2021skafeto.com

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за АфганистанСъветът за сигурност на ООН прие резолюция за Афганистан, призоваваща да се осигури на афганистанцит…Aug 31 2021skafeto.com

САЩ завършиха евакуацията на военните си от АфганистанИ последните американски военни самолети са напуснали Афганистан, обяви в Пентагона генерал Франк Ма…Aug 31 2021skafeto.com


loading...