делта китай Китай нови случая на COVID

Китай обяви, че съобщенията на президента на САЩ Доналд Тръмп в „Туитър“, че Пекин стои зад масираната кибератака по американски институции е „фарс“, предаде АФП. Тръмп увери в събота, че ситуацията е „под контрол“ след мащабна хакерска атака срещу правителството на САЩ. Но в съобщението американският лидер противоречи на оценката на собствената си администрация, че Русия стои зад кибератаката и отбеляза, че Китай може да е замесен, но не представи доказателства.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай не отрече директно, че Пекин не е замесен в кибератаката, но нарече обвиненията на САЩ „несериозни и противоречиви“.

„Обвиненията от страна на САЩ срещу Китай винаги са били фарс с политически мотиви. САЩ политизират въпросите с киберсигурността, продължават да разпространяват лъжлива информация без доказателства…в опит да унищожат имиджа на Китай и да подведат международната общност“, поясни представителят.

През юли двама китайци бяха обвинени от САЩ, че са се опитали да откраднат проучвания за ваксини срещу коронавируса и за проникване в стотици компютри.

Съобщението на Тръмп в събота бе в противоречие с коментари на държавния секретар Майк Помпео от ден по-рано, че вероятно зад атаката стои Русия.

Експерти по киберсигурността подчертават, че може да отнеме месеци преди да се установи виновникът.

Преди няколко дни представители на правителството на САЩ посочиха с пръст Москва, но не и Пекин. Русия отрича да е замесена.

В миналото Тръмп многократно омаловажава заплахи от Русия, включително отказа да признае намесата на Москва на президентските избори през 2016 г. въпреки откритията на американското разузнаване.

Още по темата:
Мащабна хакерска атака удари Националното управление за ядрена сигурност на САЩФедералните власти изразиха повишена тревога в четвъртък за дълго неидентифицирано проникване в елек…Dec 18 2020skafeto.com

Джо Байдън: Ще спра кибератаките срещу САЩИзбраният президент на САЩ Джо Байдън се ангажира, че ще предприеме твърди мерки срещу мащабната киб…Dec 18 2020skafeto.com


loading...