Клара Добрев

Унгарката Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин, се оказа основен кандидат в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите догодина, показват частичните резултати от вътрешни избори, цитирани от Ройтерс и БНР.

Добрев, чиято кандидатура дава възможност за първа министър-председателка на страната, се съревновава с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на изборите за градоначалник на столицата през 2019 г. кандидата на премиерската партия ФИДЕС.

Предварителните резултати от първия кръг от вътрешните избори се очакват по-късно днес.

Според неокончателните резултати Клара Добрев, кандидат-премиер на лявата Демократична коалиция, води с 33,7%. Карачон е втори с около 29 на сто от гласовете.

Ако нито един от кандидатите не спечели над 50%, ще има втори кръг.

Родената в София Добрев от майка унгарка и баща българин е заместник-председателка на Европейския парламент. Обещава да намали бедността и да работи за най-скорошен прием на Унгария в еврозоната.

Тя е съпруга на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил председател на унгарския парламента.

Шест партии, включително социалистите, Демократичната коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първият обединен фронт срещу премиера националист, откакто той дойде на власт през 2010 г.

За момента анкетите дават приблизително равен резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.

Още от Свят


loading...