Напрежение между украинския президент Володимир Зеленски и кмета на Киев Виталий Кличко. В петък държавният глава разкритикува Кличко – бивш боксьор в тежка категория, за това, че не е успял достатъчно бързо да разкрие в столицата специални подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки, съобщава в. „Хил“.

Украинският лидер посочи, че 600 000 домове са останали без електричество, като някои жители са нямали ток 30 часа.

Очаквам качествена работа от кметството, подчерта Зеленски в обръщението си и настоя: „Моля, бъдете по-сериозни“.

В отговор на отправената критика вчера Кличко обвини неназовани лица в „политически игри“.

В „Телеграм“ той увери, че работи бързо за възстановяване на електричеството и отоплението в домовете в Киев, но усилията за възстановителните работи „вече получиха политически оттенък“.

„Днес, когато всички трябва да работят заедно, започват някакви политически игри“, пише той. „В Киев правим всичко възможно за поддържането на живота в столицата, за удобството на нейните жители. В трудни условия“.

Миналата седмица Русия отново нанесе поредица от въздушни удари по критична инфраструктура и електрическите мрежи в Украйна.

Очевидният опит на руския президент Владимир Путин да превърне зимата в оръжие чрез прекъсване на електричеството и водоснабдяването на украинците беше определен като военно престъпление и дори като „енергиен геноцид“.

Руските ракетни атаки идват след тежките загуби на руската армия на бойното поле.

Вчера „Вашингтон поуст“ съобщи, че Москва вече има контрол над едва 17% от Украйна – по-малко, отколкото когато и да било от април насам.

Повече от 100 000 души в 14 региона в Украйна, включително Киев, са без ток, по думи на Зеленски.

Кличко заяви, че столицата е предоставила над 400 генератора, а други 100 са дарени от доброволци и организации. Разкрити са и стотици „отоплителни точки“за жителите, в които се осигурява достъп до отопление и електричество.

„Не желая, още повече в настоящата ситуация, да влизам в политически битки. Това е нелепо. Имам работа за вършене“, написа той в социалната мрежа.


loading...