Ковид-19

Световни медици алармират за опасно усложнение, причинено от Ковид-19. Установено било, че при пациенти се появяват кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт, инсулт и органна недостатъчност.

От САЩ до Великобритания и Иран – нарастващите случаи на пациенти с Ковид-19, развили тромбоза, привлякоха вниманието на медицинската общност. Водещият британски професор по тромбоза и хемостаза Рупеен Аря заяви, че лекарите наблюдават подобни усложнения все по-често. По думите му почти половината от пациентите в критично състояние имат белодробна емболия. Сходни са данните и на болница в иранската столица Техеран. Лекарите са регистрирали 25 пациенти с Ковид-19, които след това получават инсулт. Близо половината от болните са били под 50 години. Говорителят на иранското министерство на здравеопазването потвърди, че властите са получили сигнали за пациенти с коронавирус, получили тромбоза и мозъчен удар.

Миналия месец десният крак на канадския актьор Ник Кордеро беше ампутиран в резултат на кръвни съсиреци. Актьорът бе приет в болница в края на март и диагностициран с Ковид-19. По-късно състоянието му стана критично, получи 2 удара и усложнения в кръвосъсирването, което доведе до ампутация.

Учените не са сигурни защо вирусът причинява съсиреци, но смятат, че може да е резултат от имунна свръхреакция, наречена „цитокинова буря“. Според част от специалистите при някои пациенти този процес преминава в свръхпроизводство, като имунните клетки започват да унищожават здрави тъкани.

Според д-р Джейми Гарфийлд от университетската болница в Темпъл, Филаделфия това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи шанса за образуване на съсиреци.

Виж още:Главният пулмолог на Русия: Основният симптом на К-19 не е кашлица, а недостиг на въздухКашлицата и треската не са толкова важни симптоми на COVID-19 като липсата на въздух и задух, заяви …May 24 2020skafeto.com

Таксиметров шофьор почина от COVID-19, заплют от гратисчияТаксиметров шофьор от Лондон почина в болница, след като е бил заплют от заразен с коронавирус пътни…May 23 2020skafeto.com

loading...