Контерган

Април 1962: в семейство Корня от Алендорф се ражда третото дете – Гунхилд. Акушерката показва на майката бебето, а то изглежда странно: ръцете му са силно скъсени, на всяка длан има само по четири пръста, почти съединени един с друг, а изходът на дебелото черво се намира на хълбока. Извиканият по спешност лекар е убеден, че детето няма да живее дълго. След множество операции и рехабилитации, момичето все пак оцелява и живее и до днес, но животът ѝ никак не е лесен. На 38 години тя е принудена да се пенсионира по болест, пише Дойче веле.
Февруари 1961: през цялата си бременност майката на Бианка Фогел взима само една-единствена таблетка Контерган. Но след раждането, лекарят започва да говори за „изрод“. Едва 16 години са отминали от времето на националсоциализма, когато в Германия и окупираните от нацистите територии започват системно да изтребват хората с увреждания. Затова не е учудващо, че един ден непознат човек на улицата ѝ казва: „Тебе е било по-добре да те убият“.

Май 1962: „Всичко ли му е наред?“, пита Гизела Вайнерт, когато чула, че проплаква първото ѝ дете – Клаудия. Лекарите обаче не ѝ отговарят. Момиченцето било с масивни увреждания. Като малка я слагат в гипсов корсет, принудена е да лежи дълго време по гръб, привързана към леглото, а по-късно да носи тежки протези. „Тормозът беше огромен, включително и психически“, казва тя.

Съдбите на Гунхилд, Бианка и Клаудия не са изолиран случай. От подобни страдания са засегнати около 5000 деца в Германия, а в целия свят – около 10 000. Всички те се раждат със сериозни увреждания.

Общото между тях е, че майките на тези деца са взимали лекарството „Контерган“, което се е купувало без рецепта и е било препоръчвано срещу безсъние и тревожност. Близо 50% от децата, чиито майки са взимали препарата на фирмата „Грюнентал“, умират непосредствено след раждането. Колко общо са били спонтанните аборти и мъртвородените деца – не е известно.

„Безобидни като сладкишите“ – с тази реклама е бил възхваляван „Контерган“ и препоръчван на бременни жени при гадене и дори на кърмачета и малки деца, които не спят добре. Лицензът за препарата е бил продаден от „Грюнентал“ в над 70 страни по света. В другите страни той се е продавал под друго име. Единствено в САЩ Агенцията за лекарствените средства FDA отказва да го допусне до употреба.

Активната съставка Талидомид е била изпробвана от „Грюнентал“ на опитни животни. Навремето не е имало строги правила за допускане на лекарства. Съответният закон е приет чак през 1978 година – когато са извлечени поуките от скандала с „Контерган“.

В Германия препаратът започва да се продава през 1957 година. Лекарите първоначално наблюдават само неврологични оплаквания у възрастните, а от 1959 нататък – нарастващ брой малформации у новородени.

Появяват се все повече случаи на увреждания, недоволството расте, както и броят на съдебните жалби. След засилен обществен натиск „Контерган“ е спрян от продажба, но това става чак на 27 ноември 1961 година. В някои други страни продажбите продължават още месеци.

За мнозина спирането на продажбите идва прекалено късно. „Изпълнена съм с истинска ярост“, казва Гизела Вайнер. „При моята дъщеря бяха установени редица увреждания, но съобщението за тях не беше публикувано. Не съм и подозирала, че таблетките, препоръчвани от лекари и аптекари, може да са толкова опасни. Чувствам се виновна, че съм ги взимала“, казва тя.

През 1968 започва наказателният процес срещу ръководни служители на фирмата-производител „Грюнентал“. През 1970 той завършва без присъда, защото е постигнато споразумение. „Грюнентал“ поема задължението да изплати обезщетения на засегнатите от над 40 страни в света. Фирмата плаща 100 милиона германски марки, а германското правителство влага други 100 милиона марки в нова фондация за помощ на засегнатите. С това те обаче губят правото да съдят „Грюнентал“.

Парите от този първоначален фонд са изчерпани през 1997 година. По данни на федералното правителство, досега държавата е платила общо около 1,8 милиарда евро за обезщетения на жертвите.

По повод 60-годишнината от изтеглянето на медикамента „Контерган“ от пазара, организации и инициативи на пострадалите от медикамента припомнят за своето нещастие. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят близо 800 души, увредени от препарата.

Десетилетия наред фирмата производител „Грюнентал“ така и не поднася извинения на пострадалите. Едва сега – 60 години по-късно, член на фамилията-собственик на фирмата излезе с официално извинение за причинените страдания на всички засегнати.

Виж още:Конспирация или реалност? Статия от 2018: 4 млрд. трябва да умрат, за да спасим планетатаСамо епидемия може да намали населението. Земята може да се справи само с 1 милиард души в тези усло…Aug 1 2021skafeto.com


loading...