контрол върху времето

Последните месеци Китай засили опитите си да постигне контрол върху времето, като основно цели да може да предизвиква дъжд в райони със засушаване, пише Vesti.bg. През декември държавният съвет на Китай обяви, че до 2025 г. програмата за контрол на времето ще обхване около половината от територията на страната. Става дума за площ, която е 20 пъти по-голяма от Великобритания. Целта е да се контролират валежите от дъжд и сняг в тази зона. В изявлението се посочва, че програмата ще помогне за облекчаване на бедствия, реагиране при извънредни ситуации на горски пожари и справяне с необичайно високи температури или суши.

Първите опити на Пекин бяха направени преди Олимпиадата през 2008 г., за да се намали смогът. За пет години, между 2012 и 2017 г., Китай е похарчил над 1,34 млрд. долара в търсене на решения.

През януари т.г. първият си полет направи специално създаден за модификация на времето безпилотен самолет на Китайската метеорологична администрация – Ganlin-1. Ганлин в превод означава „сладък дъжд“. Самолетът е създаден в рамките на проект, стартирал през март 2019 г., за предизвикване на дъжд в планински район, страдащ от продължителна суша.

Ganlin-1 е модифицирана версия на китайски военен самолет и може да лети над 14 часа. Той носи на борда си различни метеорологични сензори, както и катализатор за „засяване на дъжд“. Разработчиците му твърдят, че той може да идентифицира оптималната площ за засяване на облак, да освободи катализатора и да измери ефектите след това.

Като концепция „засяването на облаци“ съществува от десетилетия. Става дума за инжектиране на малки количества сребърен йодид в облаци с много влага, която след това кондензира около новите частици, те натежават и падат под формата на дъжд или сняг.

Проучване на US National Science Foundation, публикувано миналата година, установява, че „засяването на облаци може да увеличи валежите в даден район, ако атмосферните условия са благоприятни“. Изследването беше едно от първите, които са категорични, че „засяването на облаци“ работи, тъй като досега беше трудно да се разграничат валежите, създадени изкуствено, от естествените.

Ентусиазмът на Китай за развитие на тази технология обаче събуди тревоги в съседна Индия, където селското стопанство е силно зависимо от мусона, който вече е засегнат от промените в климата.

Освен това Индия и Китай имат териториален спор в Хималаите, който през последните месеци се изостри и периодично се стига до сблъсъци. В Индия с опасяват, че модификацията на времето може потенциално да даде на Китай предимство в евентуален бъдещ конфликт, предвид важността на метеорологичните условия за всяко движение на войски в негостоприемния планински регион.

loading...