въоръжен конфликт между САЩ и Китай

Експертен доклад предупреждава, че Китай е изправен пред засилваща се враждебна вълна на фона на пандемията от коронавирус, която може да тласне отношенията със САЩ към конфликт. Това съобщиха пред „Ройтерс“ източници, които са запознати с вътрешния документ.

Докладът, представен през април от Министерството на държавната сигурност пред лидерите в Пекин, включително и пред президента Си Дзинпин, заключава, че глобалните антикитайски настроения са на най-високото си ниво от събитията на площад „Тянанмън“ през 1989 г., поясниха източниците.

В резултат Пекин е изправен пред вълна от антикитайски настроения, водена от САЩ, и трябва да се подготви за най-лошия сценарий – въоръжен конфликт между двете глобални сили, според източниците, запознати със съдържанието на доклада, пожелали анонимност заради деликатността на информацията.

Хората зад докладът

Докладът е изготвен от Китайските институти за съвременни международни отношения (CICIR), свързан с Министерството на държавната сигурност.

След службите на САЩ и СЗО потвърди произхода на COVID-19Световната здравна организация (СЗО), която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за п…May 2 2020skafeto.com

„Ройтерс“ не е разглеждал документа, но е описан от източниците, които имат пряк достъп до информацията.

В отговор на въпроси на „Ройтерс“ за доклада говорител на външното министерство заяви, че няма съответната информация. Агенцията не може да се свърже с Министерството на държавната сигурност за коментар.

CICIR е влиятелен институт, който до 1980 г. е бил част от Министерството на държавната сигурност. Институтът съветва китайското правителство в сферата на външната политика и сигурността.

БАН: К-19 не е от Ухан, а от Австралия и САЩ, нашата ваксина е почти готова и ще създаде имунитетБългарската ваксина срещу COVID-19 се създава много бързо и няма връзка с протичането на заболяванет…Apr 29 2020skafeto.com

Отношенията между Китай и САЩ са на най-лошото си ниво от десетилетия. Има дълбоко недоверие и търкания между двете държави заради нелоялна търговия и кражба на технологии, ситуацията с Хонконг, Тайван и Южнокитайско море, а сега и заради коронавируса.

Задава ли се въоръжен конфликт между САЩ и Китай?

В Пекин вярват, че САЩ искат да спрат възхода на Китай.

В документа се заключава, че Вашингтон гледа на възхода на Китай като заплаха за националната сигурност и икономиката на САЩ, а също и като на предизвикателство пред западните демокрации. Подчертава се също, че САЩ целят да дестабилизират Китайската комунистическа партия чрез подкопаване на общественото доверие.

Обратно към 50-те години: Прогнози за света след COVID-19Прогнозирането е лоша идея в най-добрите времена, а сега в никакъв случай не са най-добрите времена.…Apr 8 2020skafeto.com

Задава ли се въоръжен конфликт между САЩ и Китай?

Конфликт между САЩ и Китай поставя и Новият път на коприната под въпрос

В документа, описан пред „Ройтерс“, се предупреждава, че антикитайските настроения могат да увеличат съпротивата срещу инфраструктните проекти на Китай към инициативата „Един пояс, един път“, а също така Вашингтон може да увеличи финансовата и военната помощ за регионални съюзици, което да доведе до по-голяма нестабилност на ситуацията със сигурността в Азия.

Един от източниците, запознати със съдържанието, заяви, че някои в китайската разузнавателна общност гледат на доклада като на китайската версия на „Телеграмата на Новиков“. В телеграмата на съветския посланик във Вашингтон Николай Новиков от 1946 г. се подчертават опасностите от икономическата и военна амбиция на САЩ след Втората световна война.

Депешата на Новиков е в отговор на „Дългата телеграма“ на американския дипломат Джордж Кенан, в която предупреждава, че Съветският съюз не вижда възможност за мирно съвместно съществуване със Запада и че сдържането е най-добрата дългосрочна стратегия срещу Москва.

Двата документа водят до оформянето на стратегическото мислене, определено от двете страни по време на Студената война.
Сценарии за край на пандемията според наш преподавател в Департамента по генетика на „Станфорд“Какви са възможните сценарии за край на пандемията от COVID-19, какво още не знаем за новия коронави…Apr 26 2020skafeto.com

loading...