концесията на Росенец

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

От ПП/ДБ внасят предложение за прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“. Това заявиха в кулоарите на парламента съпредседателите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ Кирил Петков и Атанас Атанасов преди днешното заседание на Народното събрание.

„Предложението е да вкараме обратно контрола на българската държава в пристанище „Росенец“, обясни Кирил Петков. Атанас Атанасов обясни, че на практика пристанището се ползва от руска компания и в подкрепа на руската агресивна война срещу Украйна.

По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата, част от ключовата инфраструктура. Министерство на транспорта е уверило, че може да оперира това пристанище. Отделно на това това ще са и допълнителни приходи за хазната.

„Нашата цел е влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока“, заяви Кирил Петков. „Тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната. Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Че няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии с неясни цели.“

Атанас Атанасов припомни, че Русия е обявила България за вражеска страна. Предложението е и действие, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансова цел, която реално облагодетелства войната.

Предложението ще бъде да се прекрати решението на служебния кабинет, който без мотиви, продължи концесията на „Лукойл“ с 24 години. Решението на служебния кабинет бе до 2046 г.