моряци Царевна

Моряците на кораба „Царевна“, който е блокиран вече повече от месец в Мариупол, са в добро състояние, имат храна и провизии. Това става ясно от телефонен разговор, който собственикът на кораба Даниел Стефанов разпространи до варненски медии. Той е направил записа, за да бъдат прекратени спекулациите около кораба и екипажа, да се успокоят и роднините на моряците ни, пише Дир.бг.

Вчера ТАСС съобщи, позовавайки се на Едуард Басурин, един от ръководителите на сепаратистките милиции на самопровъзгласилата се Донецка народна република, че „отстъпващи от Мариупол украински националисти са завзели два чужди кораба“ – „Царевна“ и „Лейди Аугуста“, а екипажите им били взети за заложници.

Новината, която е разпространена вчера, че „Царевна“ е превзет, не отговаря на истината, казва в разговора си с Даниел Стефанов капитанът Павел Павлов.

„Датата е 11 април, часът 10:07 в момента. На борда нямаме чужди лица. Тази новина, която се разпространява по медиите абсолютно не отговаря на никакви истини. На борда няма никакви чужди лица от никоя чужда страна, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, даже и бутилирана. Гледаме да се справяме, да поддържаме кораба“, казва капитан Павлов в записа.

По думите му военните действия са в район, който е по-отдалечен от кораба и „вече не е така стресиращо“.

„Обстановката в порта около кораба е нормална. Водят се сражения за овладяване на порта, които са на разстояние от кораба, повече от 500 метра. Корабът не е под обстрел и на борда няма представители от едната или другата страна“, казва още капитанът.

Думите на Павлов са изцяло подкрепени и от моториста на „Царевна“ Радослав Стоянов. Той уточнява, че екипажът не е заплашван нито от руска, нито от украинска страна. Старпомът на кораба допълва, че в момента „Царевна“ е в ничия, неутрална полоса и сраженията се водят на разстояние от кораба. Плавателният съд не е под обстрел, състоянието му е добро, уточнява морякът.

Ситуационният център към Министерството на външните работи също поддържа постоянна връзка с екипажа.

17-те български моряци на борда на кораба „Царевна“ са добре и в добро здравословно състояние, уточниха оттам.

Кап. Димитър Димитров: МО не може да направи нищо за кораба ни в Украйна

В тази ситуация Министерството на отбраната не може да направи нищо, тъй като не сме част от този военен конфликт. Това заяви в интервю за БНР капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, по повод кораба „Царевна“, който е блокиран в Украйна.

„Убеден съм, че българското външно министерство е направило достатъчно“, коментира кап. Димитров.

По думите му никой не може да гарантира на 100% сигурността и безопасността на моряците на кораба „Царевна“.

„Такъв случай сме имали с кораба „Васил Левски“ в далечната 1967 година, по време на Виетнамската война. Той е обстрелван в южната част на Виетнам. Същият кораб за съжаление после попада по време на войната в Израел“, коментира още президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

И добави: „В тази ситуация всички трябва да разчитат на действията на корабособственика, който да даде инструкции на кораба как да действа“.

Кап. Димитров обясни още, че когато свършат провизиите на кораба, следва да се действа според ситуацията за набавянето на нови.

По-рано руски медии съобщиха, че корабът „Царевна“ е бил пленен от азовци, но МВнР отрече тази информация.

Виж още:Бомба е паднала до български кораб в МариуполБомба е паднала до един от българските кораби в Мариупол. Нямаме връзка с мъжете си от 2 дни. За тов…Mar 28 2022skafeto.com


loading...