чесън коронавирус ваксина срещу коронавируса

Епидемията от коронавирус може да се разпространи до около две трети от световното население, ако не може да бъде овладяна. Това предупреди водещият епидемиолог на Хонконг, цитиран от „Гардиън“.

Той отправи предупреждението, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че неотдавна установените случаи на заразени хора с коронавирус, които никога не са посещавали Китай, може да е „върхът на айсберга“.

Проф. Габриел Леунг, който ръководи катедрата по обществена медицина в Университета в Хонконг, подчерта, че първостепенният въпрос бил да се установи размерът и формата на айсберга. Повечето експерти смятали, че всеки заразен човек ще продължи да предава вируса на около двама и половина други души средно. Това дава „процент на атака“ от 60-80 процента.

„Шейсет процента от световното население е ужасно голям брой“, изтъква Леунг пред „Гардиън“ в Лондон, преди да отиде на важна среща на експерти в централата на СЗО в Женева.

Дори ако общият процент на смъртност е около 1 процент, което според Леунг е възможно, след като се вземат предвид по-леките случаи, смъртността би била огромна.

Той ще каже по време на срещата на експерти в СЗО, че основният проблем е мащабът на нарастващата епидемия в световен мащаб, а вторият приоритет е да се установи дали драстичните мерки, предприети от Китай за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, са проработили – защото ако е така, другите държави трябва да помислят за приемането им.

Смъртните случаи от вируса в континентален Китай вече са повече от 1000 души, като за последното денонощие има рекорден ръст на починалите, въпреки че броят на новите потвърдени заразени хора леко е спаднал.

Леунг, който един от световните експерти по коронавирусни епидемии, и който изигра основна роля в епидемията от SARS през 2002-2003 година, работи в тясно сътрудничество с други водещи учени като колегите си от Imperial College в Лондон и Оксфордския университет.

В края на януари той предупреди в статия за авторитетното медицинско списание Lancet, че заразите вероятно ще „нарастват експоненциално“ в градовете в Китай, оставайки само една-две седмици зад Ухан, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус. На други места „независимите самоподдържащи се епидемии в големите градове по света биха могли да станат неизбежни“ поради значителното движение на хора, които са заразени, но все още не са развили симптоми, и липсата на здравни мерки за спиране на разпространението.

Епидемиолозите и създателите на модели се опитват да разберат какво вероятно ще се случи, посочва Льонг. „60-80% от населението на света ще се зарази ли? Може би не. Може би това ще дойде на вълни. Може би вирусът ще намали смъртността си, защото със сигурност не му помага, ако убие всички по пътя си, защото и той ще бъде убит“, разясни той.

Експертите също така трябва да знаят дали рестрикциите в Ухан и други градове в Китай са ограничили инфекциите. „Проработиха ли в Китай тези огромни намеси, социално дистанциране и ограниченията върху мобилността“, попита той и допълни: „Ако е така, как можем да ги разгърнем или не е възможно?“

Ще има трудности. „Нека приемем, че мерките са проработили. Но за колко време можете да затворите училищата? За колко време можете да блокирате цял град? Колко време можете да държите хората далеч от търговските центрове? И ако премахнете тези ограничения, тогава ще се върне ли всичко в изходна точка и ще се разрази ли отново? Така че това са много животрептящи въпроси“, настоя ученият.

Ако блокирането на градовете в Китай не е проработило, налице е още една неприятна истина: че короновирусът може да не е възможно да бъде ограничен. Тогава светът ще трябва да промени тактиката: вместо да се опитва да ограничи разпространението на вируса, той ще трябва да работи за смекчаване на ефектите му.

Вижте още:

Коронавирусът доведе до смъртта на над 1000 души108 души са починали през последното денонощия от коронавируса в континентален Китай, с което общият…Feb 11 2020skafeto.com

Цяло семейство се зарази с коронавируса във ФранцияЦяло семейство се е заразило с коронавируса от хижа във Франция, в която преди това 4 дни е пребивав…Feb 9 2020skafeto.com

Панголините ли са преносители на коронавируса? (СНИМКА)Панголините са преносители на коронавируса, който настъпва по света през последния месец. Това е зак…Feb 8 2020skafeto.com

Проф. Красимир Петров: Светът фалира до 6 месеца заради коронавируса„Коронавирусът в Китай е между 200 и 500 пъти по-заразен от вируса на грипа. Тук 10 души заразяват 4…Feb 8 2020skafeto.com

loading...