коронавирус

Опасният нов коронавирус, който удари Китай, вероятно вече е стигнал и до Европа. Не е изключено да има заразени, които все още не са установени. Това заяви в сутрешния блок на БНТ анестезиологът-реаниматор д-р Благомир Здравков.

По думите му притесненията от новия коронавирус, които изрази Световната здравна организация (СЗО) са напълно основателни. Затова и са предприети спешни мерки.

Първите прояви на новата зараза са от декември. Няколко пациенти развиват тежка пневмония, всички те са работили на един пазар в голям китайски град. На този пазар са се продавали различни видове животни и морски продукти, припомни д-р Благомир Здравков.

Световната здравна организация все още не е наясно как се предава вирусът, но се смята, че е възможно това да става от човек на човек, но само при хора, които общуват много близо, например живеят в един и същ дом.

Вече има данни за 9 загинали и повече от 400 души диагностицирани в Китай. Първи регистриран случай от новия коронавирус има и в Съединените щати. Коронавирусът е изолиран още в Тайланд, Япония и Корея.

През 2002 г. и 2004 г. има подобни случаи, довели до близкоизточния респираторен дистрес, тогава загиват над 700 души.

Днес на извънредна среща Световната здравна организация трябва да реши дали да обяви международно извънредно положение.

Виж още:Четвърта жертва на новия вирус в Китай, предава се между хораСветовната здравна организация свиква утре извънредна среща заради появата на нов вирус в Китай, пре…Jan 21 2020skafeto.com

Китайска мистериозна вирусна пневмония тръгна по светаЯпония потвърди първи случай на зараза с новия китайски коронавирус, който уби един човек и предизви…Jan 16 2020skafeto.com

loading...