космическа война

Международната космическа станция е попаднала в обхвата на конфликта между Русия и Украйна, което предизвиква риск и от космическа война.

В продължение на близо 25 години САЩ и Русия работят заедно за поддържането на МКС. Въпреки това, на фона на широкообхватни, осакатяващи санкции срещу Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна, което доведе до хиляди жертви, тази работна динамика е застрашена.

„Специалната военна операция“ на руския президент Владимир Путин ще постави страната под най-тежкото икономическо напрежение от 30 години, като също така заплашва да откъсне руската аерокосмическа индустрия от световната икономика.

„Когато сте в космоса и летите около Земята със 17 500 мили в час и в много опасна среда, сътрудничеството е най-важното нещо“, каза бившият астронавт Скот Кели пред ABC News.

Как конфликтът Русия-Украйна може да се превърне в Първата космическа война

МКС е разделена на две секции: руски орбитален сегмент и американски орбитален сегмент. Още от 1998 г. и двете страни работят в партньорство над Земята, до такава степен, че американски астронавти като Кади Коулман разчитат на руски ракети, за да й помогнат да се качи на станцията.

„Космосът е тежка среда, той е опасно място. И според моя опит… с нашите руски партньори това означава да седнем, да ядем заедно. Това означава да говорим за това какво е трудно за вас, какво е трудно за тях и как заедно можем да постигнем това. [Ние] се гледаме в очите и осъзнаваме, че всички целим едно и също нещо“, казва Коулман.

Как конфликтът Русия-Украйна може да се превърне в Първата космическа война

Нещата се промениха през последните седмици. Въпреки че е трудно да си представим някаква лоша атмосфера между астронавтите, САЩ и Русия са в противоречие относно нахлуването на Путин в Украйна, като президентът Джо Байдън наложи сериозни санкции върху вноса на високотехнологични продукти от Русия.

„Това ще удари тяхната аерокосмическа индустрия, включително космическата им програма“, казва той, въпреки че тогава НАСА призова „да не се планират промени“ по отношение на сътрудничеството между САЩ и Русия.

Дмитрий Рогозин, ръководител на Руската космическа агенция и близък съюзник на Путин, тогава отправи тревожна заплаха: той каза, че може да изостави Марк Ванде Хей, който трябваше да се върне на Земята този месец, и да отдели руския сегмент на космическата станция .

„Просто се вбесих, че той каза, как астронавтите ще оставят член на екипажа, защото е от САЩ. Никога не съм мислил, че някога ще чуя нещо толкова скандално“, казва Кели.


НАСА не е коментирала заплахите на Рогозин да изостави Ванде Хей, докато Рогозин публикува доста странен туит, насочен към Кели. „Махай се, глупако! В противен случай смъртта на #ISS ще бъде на вашата съвест“, написа той, като по-късно го изтри. „Димон, защо изтрихте този туит? Не искаш ли всички да видят какъв си? Кели написа до скрийншот в свой туит.

В туит, който критикува бившия руски президент Дмитрий Медведев, Кели също написа: „Г-н Медведев, връщам ви руския медал „За заслуги в изследването на космоса“, който ми връчихте. Моля, дайте го на една руска майка, чийто син загина в тази несправедлива война. Ще изпратя медала по пощата до руското посолство във Вашингтон. Късмет.’

„Надявам се, че хората осъзнават и искат да запазят това партньорство, защото това е едно от малкото неща, които обединяват цялото човечество. Мисля, че един от най-големите успехи на Международната космическа станция е международният аспект да ни даде нещо, върху което да работим заедно, което ни прави приятели“, добави Кели в интервюто си.

Съобщава се, че Роскосмос, руската космическа програма, също е забранила на служителите да пътуват в чужбина, дори до руски съюзници. „Помислете за тази заповед на Рогозин, главен изпълнителен директор на държавна аерокосмическа компания Роскосмос. Той забрани на служителите си да заминават в чужбина, правилно разбирайки, че може да не се върнат“, пише Камил Галеев, базиран в Москва журналист.

Рогозин също сподели снимка от града на най-старото съоръжение за изстрелване в космоса в Казахстан, с жители на Байконур и автомобили, които изглежда образуват Vs и Zs в подкрепа на руските сили.

Това обаче не отразява общата позиция на Казахстан, като властите теглят линията на неутралитет, за да избегнат гнева от санкциите, които удрят Русия всеки ден. Докато Рогозин го описва като „демонстрация в подкрепа на Владимир Путин и въоръжените сили на Русия“, други го разглеждат като неволно организирана пропаганда, съобщава eurosianet.

Байконур е надарен със статут, съответстващ на град с федерално значение на Руската федерация, със специален режим за безопасна експлоатация на съоръжения, предприятия и организации, както и пребиваване на граждани, се посочва в двустранно споразумение с кмета, одобрен както от Русия, така и от Казахстан, и Москва, която предлага кандидата.

Макар че това оставя града като сива зона, когато се гледа на националната подкрепа, руски фигури твърдят, че Казахстан е домакин на девет лаборатории за биологични оръжия, контролирани от „американски агенти“ близо до границата, и критикуваха липсата на подкрепа, създавайки основата за по-нататъшни напрежения.


loading...