космическият туризъм

Погледите са фокусирани върху най-богатия човек в света Джеф Безос, защото той избра да лети в собствена космическа капсула на 20 юли – деня, в който през 1969 година Нийл Армстронг стъпва на Луната и казва прословутата фраза: „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството“.

Макар и мнозина да оспорват достоверността на стъпването на луната, защото то се случва в разгара на Студената война, този ден остава в историята.

Джеф Безос е напът да сбъдне своята мечта – да полети в космоса, но и да бъде един от основателите на новия вид туризъм – космическия, в който сега „най-богатите момчета“ в света влагат „космически суми“, но след години ще капитализират в добре разработен бизнес продукт – първо за най-богатите, след това достъпен и за средната класа, убеден е преподавателят по туризъм Светослав Калейчев от Университета за национално и световно стопанство.

В 20-тия епизод на подкаста „На всяка цена“ Калейчев прогнозира, че до десет години космическият туризъм ще е достъпен и за хора от средната класа.

Имам една космическа мечта….

Калейчев, който е експерт по луксозен туризъм и има няколко публикации за космическия туризъм, е убеден, че развитието на технологиите и конкуренцията ще доведат до „експанзия в космоса“ и това ще се случи по-скоро, отколкото всички очакваме. Експертът посочи, че не само Джеф Безос, но и милиардери като Ричард Брансън (който изпревари Безос в надпреварата на милиардерите и полетя в космоса преди него) и основателя на „Спейс Екс“ Илон Мъск тръгват към космически приключения заради детските си мечти – всъщност, мечти, които са познати на почти всяко дете. Ето защо те разработват бизнес нишата, в която тези мечти могат да се превърнат в реалност и това не е само техен собствен каприз, а инвестиция в бъдещ успешен бизнес.

Три милиарда долара приходи от космически туризъм се очакват до 2031 година

До 2031 ще има три милиарда долара приходи от космически туризъм, прогнозира Калейчев. По думите му компаниите вече почти са се справили с първото предизвикателство, а именно – да убедят потенциалните си клиенти, че полетът е безопасен и не се изисква предварителна подготовка.

Все пак вече има компании, които приемат резервации за полет до Луната и до Марс и такива резервации са направени, посочи експертът по туризъм.

Кои са основните проблеми, които компаниите трябва да решат, преди да направят космическия туризъм масов продукт и какво дава увереност на експертите, че полет, който доскоро изглеждаше като сюжет от научнофантастичен роман, би бил достъпен за хора от средната класа – ще научим в 20-тия епизод на подкаста „На всяка цена“.


loading...