Снимка: U.S. Air Force

Мисията на безпилотния космически кораб X-37B на Космическото командване на САЩ, който е в орбита от около две години, е покрита с мистерия, коментира специализираното издание „Дефанс онлайн“. Космическият кораб за многократна употреба беше изстрелян на шестата си поредна мисия OTV-6 (USSF 7) на 17 май 2020 г. и оттогава е в орбита вече 773 дни, без никой да знае нищо за това, което прави. Официално X-37 провежда експерименти в космоса, но това е много общо описание на естеството на тези „експерименти“. Предишната най-дълга мисия беше 4, при която X-37 беше в орбита 718 дни.

Сега, както твърдят анализатори, удължаването на мисията на X-37B от програмата, създадена за възможността за ядрена война с Русия, е свързано със ситуацията в Украйна и е съмнително, че той ще се върне скоро на Земята.

Руснаците от своя страна смятат, че американският космически самолет не е нищо повече от ядрен бомбардировач, способен да изстрелва ядрени оръжия от орбита, но истината е някъде по средата:

„X-37B може да маневрира, като променя орбитата. Това означава, че е много трудно да бъде прихванат от руските убийци на сателити. Същевременно X-37B има възможност да анализира комуникациите. Той може да седи над Москва колкото си иска дълго и да прихваща всичко. Така че, да, мисията му е свързана и с Украйна“, заяви бивш служител на Пентагона, пожелал да остане анонимен.

Космическата мисия на X-37B на Пентагона е забулена в мистерия и конспирации

Космическият апарат работи под командването на Делта 9 – подразделение на Космическите сили на САЩ, създадено през юли 2020 г.

„Делта 9 Detachment 1 контролира операциите на орбиталния тестови кораб X-37B – експериментална програма, предназначена да демонстрира технологиите за надеждна, многократно използваема, безпилотна космическа тестова платформа за Космическите сили на САЩ“, заявиха от Космическите сили.

Според съобщенията един от експериментите в настоящата мисия включва изследване на преобразуването на слънчевата енергия в микровълнова радиочестотна енергия и разработването на FalconSat-8, за който се смята, че е малък спътник.

Запитан дали удължаването на мисията на X-37 е свързано с последните събития в Украйна, служител на Пентагона на САЩ отказва коментар.


loading...