косово нато

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Институциите на Косово промениха решението си за забрана на влизането на камиони със сръбски номера. Тази мярка вече важи само за стоки от Сърбия, съобщава порталът koha.net.

До сряда всички камиони със сръбски регистрационни номера, независимо от произхода на продуктите, които превозват, не бяха допускани в Косово, което беше мярка за сигурност, въведена след като сръбската полиция арестува трима косовски полицаи на 14 юни.

Косовските институции вече разрешиха влизането на превозни средства с издадени от Сърбия регистрационни номера в Косово, „при условие, че не превозват товари с произход от Сърбия от съображения за сигурност“.

Правителството на Косово прие решение за забрана на влизането на камиони със сръбски регистрационни номера в Косово в деня, когато, както те твърдят, трима косовски полицаи са били „отвлечени“.

Сръбската страна твърди, че те са били арестувани на територията на Сърбия, няколко километра от административната граница.

Припомняме, че ден по-рано косовският премиер Албин Курти в сряда се обърна към сръбската общност на сръбски език. Той изрази съжалението си от последните събития. В същото време заяви, че броят на полицаите ще намалее след намаляване на насилието сред престъпниците.

Той изрази желание да се проведат нови местни избори в сръбските общини, но и не скри, че сръбски лидери са го нападали.

Курти обвини сръбския президент Александър Вучич, че иска нова война, като припомни и политическото му минало, което е твърде различно от днешните му приоритети.

Той подчерта, че „Косово е държава с най-високо ниво на демокрация в нашия регион“ и подчерта, че правителството в Прищина е направило много за сръбската общност.