Кронен цайтунг

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза. Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избран либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“.

Въпреки спешните среднощни заседания Крамп-Каренбауер не успя да наложи провеждането на нови избори в източногерманската провинция. Това бе поредното ѝ неубедително представяне за 11-те месеца на поста, наследен от канцлера Ангела Меркел, която през 2018-а се оттегли също заради регионални избори.

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на канцлера Ангела Меркел. ХДС е с отслабени позиции от две години насам. Основният въпрос пред партията преди избора на нов лидер и кандидат за канцлерския пост е за политическия ѝ курс – оставане в центъра или завой надясно.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление заради решението на нейното протеже – Анегрет Крамп-Каренбауер, да не се кандидатира за канцлер в парламентарните избори във Федералната република догодина, съобщи Ройтерс, цитирайки участник в срещата на партийното ръководство на управляващия Християндемократически съюз.

Партиен източник съобщи, че 57-годишната Крамп-Каренбауер, която спечели изборите за лидер и наследи Меркел начело на ХДС през декември 2018 г., ще остане начело на партията до намирането на друг кандидат. Ройтерс отбелязва, че след поредица от гафове тя срещна много трудности да установи стабилен контрол над ХДС.

Една от регионалните партийни структури ѝ отправи открито предизвикателство миналата седмица, когато премиерът на провинция Тюрингия бе избран с гласовете на депутати от ХДС и на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и така бе отстранен левият кандидат и дотогавашен регионален премиер.

Шок в Германия: Меркел понесе съкрушителен удар от наследничката си
Анегрет Крамп-Каренбауер

Говорител на германското правителство заяви, че Крамп-Каренбауер иска да остане на поста министър на отбраната и че канцлерът Меркел я подкрепя в това ѝ намерение.

Решението на смятаната за наследничка на Меркел да се оттегли от надпреварата за най-високия държавен пост поставя голяма въпросителна относно бъдещата политическа посока на Германия в момент, когато нейната икономика – четвъртата по големина в света, е сериозно застрашена от рецесия, а Европейският съюз търси да намери себе си след Брекзит, отбелязва Ройтерс. Според партийни източници шокиращото съобщение на Крамп-Каренбауер е било посрещнато с дълго мълчание от нейните съпартийци и колеги в ръководството, посочва ДПА.

Нито един от тях засега не се е осмелил дори да намекне за готовност да се включи в надпреварата за овакантения лидерски пост на най-голямата германска партия. Заместник-лидерът Армин Лашет, смятан за възможен кандидат за бъдещ канцлер, не е присъствал на срещата. Въпросът с наследника на Ангела Меркел на канцлерския пост отдавна трябваше да бъде решен от Християндемократическия съюз (ХДС).

Когато Анегрет Крамп-Каренбауер спечели оспорвания вот за ръководния пост на партията през декември 2018 г., тя беше определена като кандидат No1 за наследник на Меркел и на канцлерската позиция, която ще бъде освободена през 2021 г., пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg. Но на фона на фиаското в Тюрингия, където властта спечели подкрепеният от „Алтернатива за Германия“ Томас Кемерих, Крамп-Каренбауер заяви пред партийните лидери, че възнамерява да се оттегли от лидрския пост на ХДС по-късно тази година, хвърляйки ръкавицата към гора от ръце. Меркел беше категорична, че четвъртият ѝ мандат ще бъде последен.

Bloomberg предоставя поглед върху възможните кандидати в надпреварата за най-важния пост в най-силната европейска икономика:

Непоклатимият Армин Лашет

Съюзник на Меркел и защитник на миграционната политика на ХДС, Лашет заема лидерския пост в една федерална провинция, която е била крепост на социалдемократите през повечето време след Втората световна война, Северен Рейн-Вестфалия.

Тъмният принц Йенс Шпан

Като лидер на дясното крило на партията Шпан си създаде име с атаките срещу Меркел заради нейния подход по време на кризата с еврото и притока на мигранти. Опитът на канцлера да си сътрудничи с него, като го покани в кабинета през 2018 г., имаше смесени резултати.

Съперникът Фридрих Мерц

64-годишният дългогодишен съперник на Меркел сега се смята за аутсайдер. След като политическата му кариера беше затъмнена от Меркел още преди тя да стане канцлер, той нахлу отново на политическата сцена през 2018 г. в опит да поеме контрола над партията, но само за да бъде осуетен неговият опит от Крамп-Каренбауер. Защитник на консервативното проиндустриално крило на партията, Мерц е разглеждан като реликва от изпадналия в миналото клуб на „старите момчета“. След като загуби състезанието за лидерство през декември 2018 г., той се върна към своята добре платена работа в германското звено на BlackRock.

Непредвидимият Маркус Зьодер

Стъпка по стъпка някогашният партиен „разбойник“ Зьодер успя да се превърне в абсолютен лидер в Бавария през 2018 г. Според анкета Зьодер е вторият по популярност политик в Германия.

Виж още:В кварталната бакалия: Ето как Ангела Меркел пазарува в Берлин (СНИМКИ)Депутатката от БСП Нона Йотова пазарува заедно с Ангела Меркел. Това стана ясно от любопитен кадър, …Sep 30 2019skafeto.com

Горещ слух: Меркел пропушила трева срещу треперенето (ВИДЕО)Необяснимото дори за лекарите треперене на Ангела Меркел спря, а в Германия упорито се носи слух, че…Aug 19 2019skafeto.com

loading...