сащ китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нова заплаха с въвеждането на още по-високи мита върху стоки от Китай, ако Пекин склони да подпише споразумение със САЩ. Изказването на държавния глава бе направено по време на среща с кабинета му във вторник, съобщава CNBC, цитирана от investor.bg.

САЩ и Китай остават в патова ситуация по отношение на търговското споразумение, въпреки че преди това имаше признаци за приближаване към – макар и частично, решаване на въпроса. Сагата на търговския фронт продължава вече близо две години.

По-рано Пекин и Вашингтон се съгласиха да сключат споразумение от т. нар. „първа фаза“, но впоследствие двете икономически суперсили се отдръпнаха от ангажиментите си и се появиха смесени сигнали за случващото се между тях.

Говорител на китайското министерство на търговията заяви по-рано този месец, че и двете държави са се съгласили да отменят част от съществуващите помежду им мита. След това обаче Доналд Тръмп заяви, че не се е съгласявал на подобни отстъпки, с което се изпариха надеждите за скорошно решение на конфликта.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу посочи в петък, че страните „се приближават“ до сключването на търговска сделка.

В събота китайският вицепремиер Лю Хъ е провел разговор с американския финансов министър Стивън Манучин и с американския търговски представител Робърт Лайтайзър. Тримата са имали „конструктивни обсъждания“, заявиха от китайското министерство на търговията. Те също така са се договорили да останат в тясна вързка помежду си.

Досега САЩ са наложили мита върху китайски вносни стоки за 500 млрд. долара. Пекин на свой ред отговори с налози върху американска продукция за 110 млрд. долара.

Вижте още:
Китай надмина САЩ по богатството и стандарта на животB cвeтa пpeз 2019 г. имa 47 милиoнa милиoнepи, пoĸaзвa дeceтият дoĸлaд нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе. Money.bg сп…Oct 21 2019skafeto.com

Новият инструмент на САЩ може да бъде античен дълг на КитайСледващият ход на президента на САЩ Доналд Тръмп в търговска война с Китай може да бъде античен дълг…Sep 4 2019skafeto.com

Китай настоява САЩ и Запада да не се намесват в делата на ХонконгВ петък Китай настоява САЩ и някои други западни държави да спазят ангажимента си и да спрат да подк…Aug 5 2019skafeto.com


loading...