Снимка: See-ming Lee 李思明, SML Universe

Нарушената верига на доставки, довела до кризата с чипове и хаоса в автомобилната индустрия, която е мощен двигател на световната икономика — заплашва растежа и създава притеснения в компаниите и общностите, които разчитат на производителите за работните си места и прехраната си, пише The New York Times, цитиран от money.bg.

Всеки лек автомобил, който не излиза от заводите в Детройт, Щутгарт или Шанхай, поставя под риск работни места — дали миньори, които добиват желязна руда за производството на стомана във Финландия; работници, които произвеждат гуми в Тайланд; или служители на Volkswagen в Словакия, които поставят таблата в новите автомобили. Съдбата им сега зависи от недостига на компоненти и невъзможността те да бъдат транспортирани, което води до ограничена дейност в заводите.

Автомобилната индустрия отговаря за около три процента от световната икономика, а в държави като Германия, Мексико, Япония и Южна Корея — или американски щати като Мичиган — процентът е далеч по-висок. Забавяне в този сектор оставя рани, които няма да могат да зараснат напълно с години.

Кризата с полупроводниците, която вече накара почти всички автомобилни производители да премахват цели смени или временно да спират работата в заводите, може да е достатъчно силна, за да вкара някои държави в рецесия. В Япония, дом на Toyota, недостигът на компоненти свива износа с 46 процента през септември спрямо година по-рано — ясна демонстрация за значимостта на автомобилната индустрия за икономиката.

Производителите успяват да омекотят удара от повишаващите се цени, като ги прехвърлиха частично върху купувачите. Ford и General Motors миналата седмица отчетоха значителен спад на приходите и печалбата през лятото, но повишиха прогнозите си за цялата година. Daimler, производител на автомобилите Mercedes-Benz, в петък заяви, че чистата печалба се е покачила с 20 процента през третото тримесечие — макар че компанията е продала с 25 процента по-малко автомобили. По-високите цени са компенсирали спада.

Голямата болка пада най-вече върху работниците и всеки, който има нужда от достъпен автомобил. Компаниите алокират малкото налични чипове към по-скъпите модели и тези, които генерират по-висока печалба — което пък води до големи срокове за изчакване при по-евтините модели. От своя страна значителен ръст има и при цените на употребяваните автомобили — заради недостига на нови.

Моделите с голяма надценка, като Ford-150 и Chevy Silverado, „продължават да излизат от заводите. Но моделите с нисък марж са засегнати, а по този начин и работещите по тях“, казва Рам Кидамби, партньор в консултантската компания Kearney.

Трудно е да се изчисли колко точно проблемите в автомобилната индустрия ще достигнат останалата част от икономиката, но няма съмнение, че влиянието е огромно, тъй като много други индустрии зависят от нея. Автопроизводителите са големи потребители на стомана и пластмаса — и подкрепят огромна мрежа от доставчици, както и ресторанти и магазини за бързооборотни стоки, от които пазаруват работещите.

Заводите — като този на Opel в града с население от 42 хил. души Айзенах, Германия — често са най-големите работодатели. Във фабриката там се произвежда SUV модела Grandland. Но през октомври Stellantis, която вече притежава Opel, затвори завода и не планира да поднови дейността му поне до следващата година. Работещите се опасяват, че спирането ще бъде постоянно, тъй като моделът се произвежда и във Франция. В завода в Айзенах работят около 2 000 души, които излязоха на протест в петък. Катя Волф, кмет на града, се присъедини към демонстрацията пред завода — и казва, че хората не искат да харчат, въпреки че са пуснати в платен отпуск, тъй като не знаят дали заводът ще отвори отново. Това влияе тежко на местния бизнес.

Силно зависими са и държави като Словакия. Там живеят само 5,4 млн. души, но се произвеждат над един милион коли от марки като Volkswagen, Peugeot и Kia. Индустрията отговаря за над една трета от износа.

Полупроводниците не са единствените компоненти, които не достигат. А AlixPartners вече изчисли, че през 2021 г. ще бъдат произведени 7,7 млн. по-малко автомобили, а производителите ще изгубят $210 млрд. приходи.

Засегнати са и други

Недостигът на компютърни чипове засяга и компании, които не разчитат пряко на тях, като намалява продажбите на стъкло, боя и шкурки.

Големите потребители на чипове — производителите на автомобили, телефони и бяла техника — са големи купувачи и на други материали, като боя и стъкло. И тъй като производството на завършени стоки спада, тези компании намаляват и поръчките си за други продукти.

Кога ще приключи недостигът?

Няма знаци, че кризата ще приключи скоро. Производителите на полупроводници обещаха да увеличат предлагането, но изграждането на нови заводи отнема години, а и автомобилните компании не са най-важните клиенти – това място заемат технологичните гиганти.

Нещо повече: недостигът се засилва, а времето за изпълняване на поръчките се удължава, пише и The Wall Street Journal.

Периодът за доставка на полупроводници расте от здравословния праг от 9-12 седмици до средно 19 месеца през лятото, според Susquehanna Financial Group. Към октомври ситуацията е още по-трагична: 22 седмици средно, а за някои от най-търсените компоненти – например микроконтролерите за нуждите на автоиндустрията до 38 седмици.д

Скот Врен, старши стратег в Wells Fargo, казва, че кризата вероятно ще продължи до 2023 г.

Ситуацията се влошава и заради проблемите в транспорта. За сглобяването на един чип, компонентите трябва да пропътуват 40 000 км, според доклад на Accenture и Global Semiconductor Alliance.

Вижте още:
На фона на търговската война за полупроводници ЕС търси „стратегическа автономия“В момента Европа представлява едва десет процента от световната полупроводникова индустрия, но Европ…Feb 23 2021skafeto.com

Глобалният недостиг на чипове застрашава цялата икономикаВъздействието на глобалния недостиг на чипове започва да оказва пряко влияние върху икономическия ра…Jul 17 2021skafeto.com

Фалшиво ли е сравнението по нанометри в чип индустрията?Надпреварата за по-малко нанометри в производството на чипове повдига не без основание въпроса докол…Jul 14 2021skafeto.com


loading...