Кристалина Георгиева Китай 2023 прогнозите за световния икономически растеж Кристалина обвинения възстановяване на глобалната икономика Кристалина Георгиева икономика мерките за подкрепа на икономиката

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева ще пътува до Китай от 24 до 30 март, съобщи „Ройтерс“ в петък.

Георгиева ще изнесе основна реч на Китайския форум за развитие в Пекин на 26 март и ще говори на годишната конференция на форума Боао за Азия на 30 март в град Боао в град Цюнхай, провинция Хайнан, казаха източниците, като помолиха да не да бъдат идентифицирани. Тя също така ще участва в редица съпътстващи събития и двустранни срещи с властите, докато е там.

Припомняме, че посещението идва точно след като новият ръководен екип на Китай встъпи в длъжност след парламентарна конференция по-рано този месец, включително новият премиер Ли Цян и вицепремиерът Хе Лифенг, които замениха Лю Хе като висш икономически служител на Китай.

Георгиева оказва натиск върху Китай да участва по-пълноценно в предоставянето на облекчаване на дълга на страни в затруднение, които са взели големи заеми от Пекин. Тя организира кръгла маса за суверенния дълг, която включваше китайски служители в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-20 в Индия през февруари.

По-късно Китай се съгласи да предостави специфични финансови гаранции на Шри Ланка, които се очаква да отключат програма за спасяване на МВФ на стойност 2,9 милиарда долара за закъсалата островна страна. Но остава неясно дали Пекин ще разшири подобни гаранции и намаления на главницата на дълга на други страни в затруднено положение, включително Замбия.

Китай настоява банките за развитие също да участват, искане, на което се противопоставят Световната банка, Съединените щати и други богати и развиващи се страни.


loading...