забавянето на световната икономика

Новият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова държавите по света да се обединят, за да спрат забавянето на световната икономика, съобщават медии.

„Световната икономика сега е в синхронизирано забавяне„, обяви Георгиева и предупреди, че отслабва волята за поемане на ангажименти въпреки факта, че има все по-голяма нужда от международно сътрудничество.

Кристалина Георгиева отбеляза още, че икономическият спад на световно ниво означава, че ръстът през тази година ще падне до най-ниските си нива от началото на десетилетието. Тя съобщи, че през следващата седмица фондът ще публикува прогнозата си за световната икономика.

От думите й стана ясно, че увеличаването на разходите не работи навсякъде, тъй като държавният дълг остава на рекордни нива. Германия, Холандия и Южна Корея трябва да увеличат разходите за инфраструктура.

Георгиева предупреди също, че големият спад може да постави 19 трилиона долара корпоративен дълг пред риск от фалит – 40% от тях са в 8 големи икономики.

Официално: Кристалина Георгиева е новият шеф на МВФМeждународният валутен фонд (МВФ) утвърди Кристалина Георгиева за свой изпълнителен директор. Това с…Sep 26 2019skafeto.com

Тя добави, че несигурността е свързана също с Брекзит и геополитическо напрежение, което води до „задържане на икономическия потенциал“. Според нея дори и през следващата година да бъде отчетено засилване на икономическия растеж, настоящите търговски противоречия могат да доведат до промени, които да продължат едно поколение, включително прекъснати вериги на снабдяване и „дигитална Берлинска стена“, която ще принуди държавите да избират измежду различни технологични системи.

„Резултатите са ясни. Всеки губи от търговска война“, категорична е Георгиева.

В първата си реч като шеф на МВФ Георгиева предупреди, че централните банки имат право да държат лихвите на ниски нива, за да се борят с ниската инфлация и слабия растеж, но този ход ги оставя с ограничени възможности за допълнителни понижения.

Според нея време е държавите с нисък дълг спрямо БВП да увеличат разходите за инфраструктура, изследвания и развитие, за да поощрят икономиката, докато държавите с висок дълг трябва да намалят разходите.

По думите й МВФ очаква в близо 90% от света да наблюдава забавянето на световната икономика спрямо преди година. Тя предупреди, че МВФ ще намали прогнозата си за световния ръст за следващата година. Георгиева каза още, че търговските конфликти могат да намалят световния БВП с 0,8% (700 милиарда долара) до 2020 г.

Кристалина Георгиева с народна носия в МВФКристалина Георгиева направи силно впечатление като влезе в народна носия в Международния валутен фо…Oct 1 2019skafeto.com

loading...