кристалина доклад

Кристалина Георгиева спаси кожата, поне засега – изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) поиска допълнителна информация за одиторския доклад на американската компания WilmerHale, свързан с класацията на Световната банка (WB) Doing Business 2018, която била опорочена от Георгиева и бившия финансов министър Симеон Дянков.

Това се посочва в писмено изявление на официалния представител на фонда Джери Райс, цитиран от БГНЕС.

Публикуван през септември, докладът критикува Кристалина Георгиева за времето през 2018 г., когато тя е изпълнителен директор на Световната банка. Сега тя е вече управляващ директор на МВФ. Очакваше се бордът да се произнесе в петък дали тя ще успее да запази поста си на фона на скандала около одиторски доклад.

„Въпреки че съветът е постигнал значителен напредък в анализа си, той реши на днешното заседание да поиска по-подробна информация с оглед на финализиране на този въпрос скоро“, каза Райс.

„Изпълнителният съвет остава ангажиран да проведе задълбочено, обективно и своевременно разследване“, добави говорител на фонда.

Георгиева се срещна с членове на борда тази седмица, която продължи няколко часа, и заяви, че компанията е изтълкувала погрешно действията й в своя одитен доклад. Тя отбеляза, че някои от думите й са извадени от контекста и одиторите, с които членовете на борда също се срещнаха, не са й дали възможност да провери точността на записаните изявления.

Георгиева отхвърли и заключението на одиторите, че тя и други високопоставени служители на СБ са притискали служителите да променят данните в полза на Китай.

Според досегашните информации, Изпълнителният съвет на фонда е искал да завърши процеса по разглеждане на обвиненията на адвокати срещу Георгиева преди годишната есенна сесия на ръководните органи на МВФ и Световната банка, която ще започне следващата седмица.

Американските медии подчертават, че е малко вероятно членовете на борда да настояват за оставката на шефа на фонда преди есенната сесия. Така, според някои източниците, Великобритания, Германия, Италия и Франция, както и редица африкански държави подкрепят Георгиева и искат тя да остане на поста си.

Ръководителят на МВФ традиционно се избира от европейските страни, а администрацията на Вашингтон номинира кандидата за поста президент на Световната банка.

Налага се впечатлението, споделено от някои медии, че „надеждите, че Изпълнителният съвет бързо ще постигне консенсус относно нейното бъдеще …изглежда умира на фона на несигурността на позицията на САЩ“. Заседанието на съвета е продължило няколко часа при затворени врати.

Представители на някои държави искаха повече време за изучаване на документите, както и за несъответствия между позициите на Георгиева и компанията WilmerHale.

Вижте още:
Откриха нарушения при разследването срещу КристалинаЮристите, проучвали твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на МВФ Кристал…Oct 8 2021skafeto.com

Кристалина Георгиева: Ама аз не съм виновна, едни адвокати ме подведохаУправляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че адвокатската кан…Oct 7 2021skafeto.com

Проблемът с Кристалина Георгиева стигна до Джо БайдънДвама влиятелни сенатори от Демократическата и Републиканската партия изпратиха писмо до президента …Sep 28 2021skafeto.com

Пътят на Кристалина към върховете и скандалаБойко Борисов след 5 юли 2009 година е искрено щастлив – вече е лидер на победилата в парламентарни …Sep 26 2021skafeto.com


loading...