Кристалина обвинения възстановяване на глобалната икономика Кристалина Георгиева икономика мерките за подкрепа на икономиката

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че отправените срещу нея обвинения, че е облагодетелствала Китай чрез манипулиране на данни в доклади на Световната банка, не отговарят на истината, съобщи VoA.

Тя говори пред борда на изпълнителните директори на МВФ, който се събра, за да разгледа доклад на Комисията по етика на Световната банка за действията на Георгиева.

По-рано правната кантора WilmerHale обяви, че докато е била начело на Световната банка, Георгиева е нареждала да се променят данни, за да са подобри рейтингът на Китай в международната класация за бизнес средата Doing Business. Екипът на WilmerHale е провел разследване по казуса, възложено от Комисията по етика на Световната банка. В него се споменава и името на Симеон Дянков като съветник на Георгиева. За него има данни, че е замесен и в облагодетелстване на Саудитска Арабия и на Азербайджан.

Кристалина Георгиева заяви пред борда на МВФ, че никога не е оказвала натиск върху служители да променят каквито и да било данни.

Тя заемаше висши ръководни постове в Световната банка през периода 2017-2019 г., след което оглави МВФ.

Резултатите от разследването предизвикаха безпокойство у много страни, включително САЩ, Франция, Великобритания и Япония.

Американският сенатор Марко Рубио заяви пред Reuters, че „свободните нации трябва сериозно да преразгледат ролята, която играе Пекин в световните институции“.

По-рано Световната банка спря публикуването на популярните класации на Doing Business, които излизат от 2003 г.

Сенатор Бил Хагърти, лидер на републиканците в подкомисиите по международна търговия и финанси, от своя страна призова да се възобнови публикуването на Doing Business „при създаване на условия за доверие към него“.

Вижте още:
Световната банка иска обяснение от Кристалина Георгиева, очаква се тя да го даде днесУправителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си раб…Sep 17 2021skafeto.com

Международен скандал: Световната банка обвини Кристалина Георгиева в манипулацияИмето на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева бе замесено …Sep 17 2021skafeto.com


loading...