кръгове на Марс
Орбиталният апарат MAVEN показва наличието на озон (пурпурният цвят), който затопля региона и причинява динамичното време, видимо в облаците по време на пролетта на Марс.

Космическият кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля около Червената планета, е заснел красиви изображения от червената планета, включително един странен кадър на пясъчни дюни, пише в скорошен доклад на НАСА. Цветната камера е уловила много зашеметяващи природни явления, включително такива с форма на полумесец.

„Пясъчните дюни с всякакви форми и размери са често срещани на Марс. В този пример дюните са почти идеално кръгли, което е необичайно“, казва планетарният учен Алфред Макюън.

Марс е идеален за създаване на пясъчни дюни поради ветровитата и прашна среда.

НАСА публикува нови зашеметяващи кадри от Марс, включително странни кръгове
Източник: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

„Все още са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това показва, че пясъкът обикновено се движи на юг, но ветровете могат да бъдат променливи“, добавя Макюън.

НАСА публикува нови зашеметяващи кадри от Марс, включително странни кръгове
Студен като лед: Камерата HiRISE заснема това изображение на ръба на кратер в средата на зимата. Южният склон на кратера, който получава по-малко слънчева светлина, е образувал петна, ярка слана, виждана в синьо на това подобрено цветно изображение. ИЧточник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) снима дюните в края на ноември миналата година с помощта на камерата HiRISE, която се управлява от Университета на Аризона. Въпреки че може да изглежда, че пейзажът на Марс е извънземен, истината е, че тези снимки показват връзка между нашите две планети, отбелязва ученият. Красиви дюни също могат да бъдат намерени на Земята, което показва подобни ветрове и сезонни промени.

НАСА публикува нови зашеметяващи кадри от Марс, включително странни кръгове
Заскрежени дюни в дълбините на зимата: Камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА засне тези изображения на пясъчни дюни, покрити със слана точно след зимното слънцестоене. Сланата тук е смес от въглероден диоксид (сух) лед и воден лед и ще изчезне след няколко месеца, когато дойде пролетта. Източник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона.

Всяка планета има своя уникална красота, която трябва да бъде защитена.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА е орбитален космически кораб, който изследва геоложкото минало и настоящия климат на Марс.

От 2006 г. корабът изучава атмосферата и топографията на Червената планета от орбита с помощта на сензори с висока разделителна способност. Също така служи и като важна релейна станция за няколко марсиански мисии.

Вижте още:
Древен свитък от Александрийската библиотека описва Марс и неговите луниНезависимо от факта, че в един нещастен ден най-голямата Александрийска библиотека на Античния свят …Feb 20 2023skafeto.com

Марсоходът Curiosity снима неизвестен космически обект в атмосферата на МарсНеобичайна аномалия в атмосферата на Марс е заснета от марсохода Curiosity. Снимките са направени от…Oct 17 2022skafeto.com

Учени със сензационно доказателство: На Марс е имало животКратер на Марс е пълен с опал, което насочва учените към това, че там вероятно може да е имало много…Jan 8 2023skafeto.com


loading...