кръгове на Марс
Орбиталният апарат MAVEN показва наличието на озон (пурпурният цвят), който затопля региона и причинява динамичното време, видимо в облаците по време на пролетта на Марс.

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Космическият кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля около Червената планета, е заснел красиви изображения от червената планета, включително един странен кадър на пясъчни дюни, пише в скорошен доклад на НАСА. Цветната камера е уловила много зашеметяващи природни явления, включително такива с форма на полумесец.

„Пясъчните дюни с всякакви форми и размери са често срещани на Марс. В този пример дюните са почти идеално кръгли, което е необичайно“, казва планетарният учен Алфред Макюън.

Марс е идеален за създаване на пясъчни дюни поради ветровитата и прашна среда.

Източник: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

„Все още са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това показва, че пясъкът обикновено се движи на юг, но ветровете могат да бъдат променливи“, добавя Макюън.

Студен като лед: Камерата HiRISE заснема това изображение на ръба на кратер в средата на зимата. Южният склон на кратера, който получава по-малко слънчева светлина, е образувал петна, ярка слана, виждана в синьо на това подобрено цветно изображение. ИЧточник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) снима дюните в края на ноември миналата година с помощта на камерата HiRISE, която се управлява от Университета на Аризона. Въпреки че може да изглежда, че пейзажът на Марс е извънземен, истината е, че тези снимки показват връзка между нашите две планети, отбелязва ученият. Красиви дюни също могат да бъдат намерени на Земята, което показва подобни ветрове и сезонни промени.

Заскрежени дюни в дълбините на зимата: Камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА засне тези изображения на пясъчни дюни, покрити със слана точно след зимното слънцестоене. Сланата тук е смес от въглероден диоксид (сух) лед и воден лед и ще изчезне след няколко месеца, когато дойде пролетта. Източник: НАСА/JPL-Caltech/Университет на Аризона.

Всяка планета има своя уникална красота, която трябва да бъде защитена.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА е орбитален космически кораб, който изследва геоложкото минало и настоящия климат на Марс.

От 2006 г. корабът изучава атмосферата и топографията на Червената планета от орбита с помощта на сензори с висока разделителна способност. Също така служи и като важна релейна станция за няколко марсиански мисии.

Вижте още:
Древен свитък от Александрийската библиотека описва Марс и неговите луниНезависимо от факта, че в един нещастен ден най-голямата Александрийска библиотека на Античния свят …Feb 20 2023skafeto.com

Марсоходът Curiosity снима неизвестен космически обект в атмосферата на МарсНеобичайна аномалия в атмосферата на Марс е заснета от марсохода Curiosity. Снимките са направени от…Oct 17 2022skafeto.com

Учени със сензационно доказателство: На Марс е имало животКратер на Марс е пълен с опал, което насочва учените към това, че там вероятно може да е имало много…Jan 8 2023skafeto.com