курс на лирата

Турските власти не си поставят специални цели за обменния курс на турската лира към долара, на курса е разрешено да се движи свободно, каза министърът на финансите Мехмет Шимшек в понеделник.

„Нямаме никакви цели за обменния курс (лира към долар – бел. ред.), няма смисъл и да правим прогнози. Разработихме средносрочна програма, може да има промени в нея“, каза Шимшек в интервю за канал НТВ, цитиран от агенция Прайм.

Министърът повтори целта на властите да намалят инфлацията до едноцифрено число, но отбеляза, че спад на този показател се очаква не по-рано от втората половина на 2024 г., като в същото време ще може да се говори за началото на намаляване на лихвения процент на Централната банка.

Шимшек каза още, че властите възнамеряват да намалят обема на кредитирането на населението.

„Няма да има промени по отношение на придобиването на първи имот на кредит, но ако гражданин закупи втори, трети апартамент или къща в курортно селище, ние няма да му предоставим кредитна подкрепа, ако има собствени възможности за това. покупка Сериозни сме, ще ограничим кредитирането в тази област“, ​​отбеляза министърът.

Шимшек също припомни плановете на ОАЕ да инвестира около 51 милиарда долара в проекти в Турция, от които 27 милиарда долара за проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници. Според министъра Световната банка също така е обявила намерението си да отпусне допълнителни 18 милиарда долара за помощ на Турция, като по този начин пакетът от помощи достигне 35 милиарда долара.

Централната банка на Турция заяви през юни, че ще продължи постепенно да затяга паричната политика, докато перспективите за инфлация се подобрят значително. Регулаторът повиши прогнозата за инфлацията за края на годината до 58% от предишната оценка от 22,3%, каза председателят на централната банка Хафизе Гайе Еркан в края на юли.

През юни Централната банка повиши основната лихва за първи път от повече от две години – до 15% от 8,5%, а през юли продължи увеличението, като я доведе до 17,5%.


loading...